/ Artiklar /

Vegetarisk kantarellgryta med quorn (som på riktigt gör dig gladare!)

Just nu - Prova oss gratis i två veckor!

Just nu kryllar det av gratis svamp i skogen – samtidigt som de kostar skjortan i butiken. Kantarell är den svamp som är svårast att förväxla med en giftig svamp då det inte finns så många svampar som liknar kantarellen. Den kan man alltså plocka utan att vara orolig.

Visste ni att kantareller innehåller naturligt D-vitamin? Alltså det vitamin vi behöver som mest nu när höstmörkret kommer krypande. Kantareller innehåller även kostfibrer som magen blir glad av. Det är alltså inte ”bara” gott med svamp – de gör gott i kroppen också!

Jag tycker att kantareller är något kryddiga i smaken och passar till det mesta. Här kommer ett recept på min mustiga vegetariska kantarellgryta! Proteinrik och full av fibrer och vitaminer.

Kantarellgryta med quorn, 4 portioner

  • 400 gram kantareller
  • En påse quornbitar (ca 300 gram)
  • 500 gram crème fraîche 5%
  • 400 gram lättmjölk
  • 2 msk soja
  • 1 tsk misopasta (valfritt)
  • Svampbuljong
  • Peppar och salt
  • 1 tsk honung
  • Potatis cirka 1 kg

Gör så här: Koka potatis samtidigt som du lagar kantarellgrytan. Blanda crème fraîche med mjölk i en kastrull och låt koka upp med miso, soja och svampbuljong. Stek kantarellerna tills all vätska avdunstat. Stek sedan svampen i lite smör för att få fram mer smak. Häll över svampen i crème fraîche-såsen och häll även i quornbitarna. Rör om och låt puttra en stund. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite honung.

Servera grytan med nykokt potatis och en stor sallad.

Cirka 300 kcal per portion (20 g protein per portion)

Foto Melinda Rosinski

Uppdaterad 10 september 2021

Relaterade artiklar