/ Artiklar /

Tunga vikter ger ”bulkiga” muskler + andra fördomar om styrketräning

Det finns många myter kring styrketräning. Här vill jag reda ut några av de vanligaste. Var får vi allt ifrån?!

Långa eller bulkiga muskler?
En vanlig uppfattning är att lätta vikter ger långa smala muskler medan tunga vikter ger stora, ”bulkiga” muskler. Men en muskel kan bara bli större eller mindre. Hur du än tränar kan du inte välja att bicepsen ska bli ”bulkig” eller ”lång och smal”. Det är som att vilja påverka sin längd, det går inget vidare.

Läs även: Börja med basövningarna som tar dig dit du vill

Du kommer inte att förvandlas till ett muskelberg över en natt
För att bygga muskler krävs det testosteron, ett hormon som vi kvinnor normalt har låga nivåer av. Kvinnliga kroppsbyggare, som du kanske har sett på bild, har tränat hårt under flera år. Det krävs även genetiska förutsättningar och ibland otillåtna preparat för att kunna se ut så. Att lägga på sig stora muskler kräver mycket energi, det vill säga mycket mat. Med tanke på att jag aldrig sett kvinnor äta för mycket – snarare tvärtom – så tro mig, du kommer inte att förvandlas till ett muskelberg över en natt. Om du ändå tycker att du har för mycket muskelmassa: minska belastningen.

Läs även: Gymträning för rookies – Olgas enkla guide

Kommer musklerna att förvandlas till fett när jag slutar att träna?
Det är som att påstå att min högra hand ska förvandlas till höger fot. Fett och muskler är två helt olika vävnader, det som kommer att hända är att musklerna minskar i omfång och du kommer eventuellt att lägga på dig mer fett, om du äter och tränar mindre. Muskelvävnad bränner fett medan fettvävnad lagrar överskottsenergi. Men varför skulle du sluta träna?

Läs även: Viktig viktinfo under styrketräning

Tränar jag hårt kommer jag att få ett sexpack
Vi har alla olika genetiska förutsättningar och även om vi följer samma träningsupplägg så kommer vi att se olika ut och få olika slutresultat. Fastän du har låg fettprocent i kroppen så kommer du kanske ändå inte att kunna se ditt sexpack – bara ett exempel. Därför vill jag varna dig för att jämföra dig med andra. Livet ÄR faktiskt orättvist! Det bästa du kan göra är att alltid, alltid, alltid utgå ifrån dig själv och dina egna förutsättningar. Jämför du dig med andra blir det svårt att se dina egna framsteg.

Läs även: Detta krävs för att musklerna ska växa

Styrketräning och fettförbränning
Nyckeln till viktminskning är höjd ämnesomsättning. Både styrketräning och konditionsträning höjer ämnesomsättningen, men det går ännu lättare med styrketräning. Intensitet är ledordet. Tvingar du kroppen att jobba intensivt så kommer den att släppa prestationshöjande hormoner för att överleva. När detta görs konsekvent kommer dessa hormoner att påverka din ämnesomsättning positivt. Med styrketräning kommer du att få en effektivare fettförbränning. Visst är det bra och nyttigt med aerobisk aktivitet som löpning eller spinning men eftersom kroppen anpassar sig snabbt kommer du hela tiden att behöva öka mängden träning för att hålla samma förbränning. Vem har tid med det? Styrketräning gör att det uppstår en ökad efterförbränning av energi som kan kvarstå upp till två dygn efter passet. Dessutom startar tillväxten av muskelceller, vilket gör att muskelmassan ökar och därmed ökar också din basala ämnesomsättning.

Läs även: Från periodare till bestående framgångsresultat

Bodybuilder

Ehhh, nä – du kommer inte att se ut så här genom att öka vikterna…

Foto iStockphoto

Uppdaterad 25 augusti 2021

Relaterade artiklar