Vi är många som älskar choklad men inte unnar oss detta av olika skäl. Jag tycker att du ska njuta med gott samvete, så här får du tips på tre ljuvliga chokladfrestelser, samtliga utan tillsatt socker.
SOCKERFRIA CHOKLADBOLLAR
Det här är ett av mina godaste recept som passar utmärkt till eftermiddagsfikat eller kvällsgottis. Söker man på ”nyttiga chokladbollar” på internet idag, så hamnar man i en djungel av recept. Du behöver inte leta längre, jag har gjort världens enklaste sockerfria chokladbollar och det bästa är att de smakar precis lika gott som ”vanliga” chokladbollar! Du väljer själv om du vill ringa chokladsås över eller ej.
Detta behöver du:
100 gram dadlar
2 msk kokosolja
½ dl havregryn
2 msk kakao
2-3 msk kallt kaffe (alternativt vatten)
Gör så här:
Börja med att kärna ur dadlarna (om du inte köpt kärnfria, vill säga). Lägg dem i en bunke. Ta sedan kokosoljan, havregrynen, kakaon och kaffet (alternativt vattnet) och mixa det med stavmixer tillsammans med dadlarna.
Forma små bollar och rulla dem sedan i valfri topping. Jag använd mig självklart av kokos, men det går lika bra att ta krossade nötter eller något annat som man tycker passar bra. Ett råd är att låta smeten stå i kylen i cirka 10 minuter innan du rullar dem, då är det mycket lättare att forma. Låt stå en liten stund innan servering och ät dem sedan med ett stort leende på läpparna!
Vill du imponera på gästerna (eller dig själv) och servera detta som nyttig dessert, kan du ringla över lite sockerfri chokladsås. Se nedan hur du gör denna:
Detta behöver du för chokladsåsen:
½ dl kakao
¾ dl kallt vatten
1 msk Stevia strö (går även bra att använda honung)
Gör så här:
Koka ihop alla ingredienser på medelhög värme. Låt svalna ett tag. Ringla sedan över såsen över dina sockerfria chokladbollar. Garanterad succé!
KLADDKAKA MED SMAK AV KOKOS
Till botten behöver du:
2 dl kokosmjölk
4 ½ dl kokosflingor
1-2 msk honung
Till chokladfyllning behöver du:
1 dl hasselnötter
2 dl fiberhavregryn
½-1 dl kakao
½ dl kokosolja
1 msk honung
¾ dl vatten
15 st dadlar
Gör så här:
Blanda kokosmjölk, kokosflingor och honung i en bunke till en blöt smet. Tryck sedan ut den i en springform och fördela det jämnt med en slickepott och låt stå och stelna i kylen. Mixa sedan hasselnötter, fiberhavregryn, kakao, smält kokosolja, honung och urkärnade dadlar i en matberedare tills allting har blandats. För att sedan blanda ner det sista, tillsätt vattnet så att smeten blir jämn och slät. Fördela sedan ut chokladfyllningen på kokosbottnen med en slickepott och toppa med lite kakaonibs och kokosflingor.
Den är godast att servera lite ljummen. Jag körde en lagom stor bit i mikron några sekunder innan servering och då blev den alldeles lagom kladdig, mjuk och god.
CHOKLADDRÖMMAR
Det finns ju massor av sockerfria godsaker att frossa i! Dessa chokladdrömmar innehåller inget onödigt socker och det passar jättebra att ta en ruta eller två som helggottis.
Detta behöver du:
½ dl cashewnötter
½ dl valnötter
4 msk kokosolja
2 msk kakao
3-4 dadlar
En nypa salt
Gör så här:
Mixa nötterna tillsammans med oljan till en jämn smet. Blanda sedan med kakaon, dadlarna och saltet. Lägg ut smeten på ett bakplåtspapper och jämna ut den till den storlek och tjocklek du önskar. Låt stå i kylen i ungefär 20 minuter. Ät och njut!
Bevara chokladdrömmarna i kylen/frysen (om det blir några över…).
Foto iStockphoto, Sofia Johansson