/ Artiklar /

Tips och recept: Laga sunda måltider på julresterna

När vi handlar hem mat inför julen blir det väldigt lätt för mycket vilket resulterar i att vi sedan står där med kylskåpet fullt med rester ända fram till nyår. Eftersom det både är miljövänligt och ekonomiskt att ta vara på resterna kommer här några idéer på hur du bäst hanterar kylskåpets spretiga innehåll dagarna efter julafton.

Frukost och mellanmål

Mackor
Många av julbordets rester funkar fint att ha som pålägg på mackan. Köttbullemacka, sillmacka eller skivad potatis på knäckebröd är några exempel. Fler förslag på mackor som funkar fint till antingen frukost eller mellanmål är:

 Rågbröd med julskinka och dijonsenap
 Rågbröd med kallrökt lax
 Rågbröd med rödbetssallad och sill
 Knäckebröd med kokt ägg
 Knäckebröd med ägg- och sillröra (hacka ägget och sillen)

Julkryddad apelsin med keso och mandlar
Gott som mellanmål eller till frukost tillsammans med en av ovan nämnda mackor.

1 portion
1 apelsin
2 dl minikeso
1 nypa kanel
1 nypa malen nejlika
6 mandlar

Gör så här: Skiva apelsinen och skär bort skalet, skär sedan i mindre bitar. Lägg apelsinen i en skål tillsammans med kanel och nejlika. Rör om och toppa sedan med keson och de hackade mandlarna.

Lunch och middag

Omelett
Precis som de flesta rester funkar att ha på mackan passar de nästan lika bra att ha i en omelett. Min favorit är kombinationen skivad kokt potatis, kallrökt lax och dill.

Grundrecept, 1 portion 
2 ägg
1 skvätt vatten
1 nypa salt
1 tesked rapsolja

Gör så här: Vispa samman ägg, vatten och salt. Välj vad du vill ha i omeletten. Det går bra att antingen steka på fyllningen först eller toppa omeletten med det. Om du väljer att toppa omeletten med fyllningen värmer du en panna till medeltemperatur, häller i oljan och därefter äggen. Rör runt äggen några gånger och lämna sedan omeletten till den börjar få färg på undersidan och börjat stelna ovanpå. Toppa därefter med fyllningen, sänk värmen något och låt omeletten bli helt klar. Servera!

Pyttipanna
Ta vara på julskinkan och den kokta potatisen genom att steka ihop det till en variant på pyttipanna.

1 portion
150 g potatis
120 g julskinka
Purjolök efter smak
1 tesked rapsolja
Eventuellt inlagda rödbetor och ett stekt ägg

Gör så här: Skär julskinkan och potatisen i kuber. Skär purjolöken i skivor. Hetta upp en stekpanna, häll i oljan och fräs julskinkan, potatisen och purjolöken några minuter till det fått färg. Salta och peppra. Servera, om du vill, på klassiskt vis tillsammans med inlagda rödbetor och ett stekt ägg

Snacks

Grönkålschips
Här är mitt bästa recept på grönkålschips! Knepet är att dels att massera (!) grönkålen tillsammans med olivoljan och dels låta plåten stå kvar i ugnen efter att man stängt av värmen.

1 plåt
Cirka 200 g grönkål
Flingsalt
Ca 1 matsked olivolja

Gör så här: Sätt ugnen på 125 grader. Dra av grönkålsbladen från stammen och riv bladen i mindre bitar. Lägg bladen på en plåt och ringla över olivolja (behövs inte särskilt mycket) och strö över havssalt. Massera grönkålen så att alla blad får olja på sig. Torka sedan grönkålen i ugnen i ungefär 20 min. Här gäller det att hålla lite koll – bladen ska torka och bli krispiga men inte brännas! När bladen har börjat få lite färg stänger du av ugnen men låter plåten vara kvar ett tag till tills grönkålen helt torkat.

Pepparkaksbollar
8 st
2 dl nötter (förslagsvis mandlar eller valnötter)
10 dadlar
2-3 matskedar pepparkakskrydda
2 matskedar kokosolja

Gör så här: Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa ett par minuter. Krama ihop till 8 stycken bollar. Klart! Ta 1 boll till kaffet. Det räcker så!

Foto iStockphoto

Uppdaterad 30 augusti 2021

Relaterade artiklar