/ Artiklar /

Tips på aktiva aktiviteter med barnen i påsk

Uttråkade barn därhemma? Tjat om påskägg fullproppade med godis? Har gymmet stängt? Ingen egentid över för mammaträning? Lugn, här kommer förslag på aktiva aktiviteter som roar både mamma och barn!

Gör en hinderbana hemma med kidsen! Förbered 5-6 olika stationer där alla ska göra en särskild sorts aktivitet. Märk ut stationerna med post it-lappar eller papper som barnen fått rita olika siffror på (under tiden de ritar dessa papper kan du sitta i jägarvila eller liknande).

Förslag på aktiviter vid varje ”station”:

  • Rockring – minst tio ”snurrar” innan man får gå vidare till nästa station.
  • Hopprep i en minut (låt något annan deltagare ta tid, brukar vara populärt att agera tidsdomare).
  • Människotunnel: alla står i pushup-position med näsan riktad mot golvet och raka armar, fötterna/tårna i golvet. Om du orkar står du i plankan. Stå tätt bredvid varandra och skapa en tunnel igenom er. Sen ska en person ”åla sig” under allas magar, ungefär som du sett på bootcamp-pass, eller från filmer när armén tränar. När man ålat sig igenom tunneln ställer man sig bakom den sista personen och ställer sig i planka/armstående igen och så är det nästa persons tur.
  • Skottkärran. Gå en promenad med skottkärran mellan två olika punkter i ett rum. Någon är själva skottkärran och går med armarna rakt utsträckta medan någon annan håller i personens ben. Sedan byter man. Om du är för tung för dina barn så kan de försöka bära varsitt ben. Eller låt någon annan vuxen vara med och leka!
  • Upphopp i en minut. Måste avslutas med klapp ovanför huvudet. För att göra det hela lite roligare kan man även lägga till ett knasigt ord då man klappar. Typ: ”Kisskorv!”, eller ”Påskfjärt!”. Alla fåniga/plumpa ord brukar uppskattas.
  • Bolla med ett pingisrack under en minut.Sittande stolen under en minut. De som inte är starka i benen gör den mot en vägg. Du som tränat ett tag står i jägarvila. Eller en statisk squat. Alternativ: kör vanliga sqauts under en minut.

Gå en promenad till närmaste lekpark och kika efter ett utomhusgym. Finns på många ställen idag, googla först så slipper du leta förgäves. På ett utomhusgym kan barnen klättra och ha sig medan du kan köra rätt så tung träning med stockar som vikter.

Gör om lekparken till ett utomhusgym. Finns det inte utomhusgym där du bor så gör det bästa av förutsättningarna: ta med motståndsband och gå till en lekpark. I klätterställningen kan du göra rygglyft och chins och finns såna där repstegar så klättra i dom, mycket jobbigare än man tror! Åk rutschbana och spänn bålen och coren samtidigt. Gör övningar med motståndsbandet virat runt närmaste stolpe så har du översikt på barnen samtidigt. Det finns ofta sittbänkar vid lekplatser, gör snabba upphopp jämfota på dessa bänkar och kliv sedan ned med en fot i taget. Alternativt kliv upp och ned om du har svaga knän. Vill du ha mer motstånd, släng upp ett barn på axlarna (fungerar som en bulgarian bag) – om du har ett mindre barn vill säga…

Påskpyssla tillsammans med barnen. Nej, det bränner inga kalorier eller ger dig rutor på magen. Men du får kvalitativ tid och återhämtning tillsammans med barnen, de känner av ditt engagemang och din närhet och det är faktiskt ganska TREVLIGT att göra påskpynt ihop med sina avkommor! Förbered med pennor, klister/lim, tejp, flirtkulor, fjädrar, glitter, snören och papper i olika färger. Använd även kartonger (lär ju ha blivit över någon äggkartong nyligen du inte har slängt?) och tomma toarullar och sätt igång konstverks-processen! Måla ägg ska ni förstås också göra.

Fyll påskägget med popcorn och nötter istället för lösviktsgodis. Liiite choklad kan det innehålla också. Men inga lakritsskallar, sega råttor eller skumgummi-monster fulla med tillsatser och otäckheter.

Göm påskäggen så att barnen får leta ordentligt. Förbered en snitslad bana med lappar du satt upp med ledtrådar till nästa ställe de ska leta på. Kanske kan jakten på äggen få fortsätta utomhus? Har du större barn får de hjälpa de mindre barnen med att läsa ledtrådarna på lapparna. Annars får en annan vuxen gå bredvid. Du har dock gjort ditt och vinner cirka 15-20 minuter på detta, tid du hinner köra ett kortare hemmaträningspass på!

Arrangera hemma-spa. Säg med allvarlig röst att ni ska leka vuxen-spa. Och så tar ni först fram lite yogamattor och kör enklare yogaövningar. Barnen får göra i den mån de kan, de tycker oftast det är kul att göra några akrobatiska konster på mattorna. Du i din tur försöker däremot att göra en sorts kombinerad stretchövning samt yogarörelser samtidigt, i den mån du pallar. Sedan är det dags för ansiktsbehandling! Gör egna ansiktsmasker av havregryn, honung och annat (googla, finns massor av ansiktsmasker du gör med ingredienser ur skafferiet!). Lägg gurkskivor på ögonen. Kör avslappning. Ät upp gurkskivorna. Turas om att massera varandra (barn är bättre massörer än man kan tro!).

Gör ert eget påskgodis! Svårt att helt och hållet förbjuda snask under påsken för barnens del, men ha kontroll på vad barnen stoppar i sig genom att ta kommando över innehållet så slipper du en massa E-ämnen och märkliga tillsatser. Pedagogiskt också att barnen får lära sig att det tar TID att göra godis, att allt inte är snabbkonsumerat från en färdig påse. Låt dom få längta, vara med i den kreativa processen och avvakta resultatet – se glasyr stelna mm. Ni kan även baka tillsammans!

Marängklubbor är busenkelt att göra:

  • 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk citronsaft

Eventuellt karamellfärg, strössel och sugrör som klubbpinnar.

Gör så här: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna tills dom är vita och skummet är fast. Tillsätt citronsaften och strösockret och fortsätt att vispa tills smeten är riktigt hård. Vi snackar 5 minuter eller liknande. Vänd i florsockret, försiktigt. Vispa bara på låg hastighet tills det blandats med smeten. Tillsätt ev. karamellfärg (vill du inte ha syntetiska färger kan du göra dom gula av saffran, men stäm först av med kidsen om de verkligen gillar saffran). Spritsa ut små bollar på bakplåtspapper och stoppa in i ugnen. Efter cirka en halvtimme tar du ut plåten och stoppar försiktigt in sugrören i marängplattorna. Strö på strössel eller annan dekor om du vill. In i ugnen igen. Låt marängklubborna gräddas lääänge, minst 1,5 timme till på denna låga värme. Helst ska man ”glömma bort” dom i ugnen över natten (men givetvis ha stängt av ugnen först). Hinner ni inte det så räcker 2 timmar för att de ska ha stelnat någorlunda.

Foto iStockphoto

Uppdaterad 8 september 2021

Relaterade artiklar