/ Artiklar /

Ta med sommarkänslan in i hösten – tips och recept

Just nu - Prova oss gratis i två veckor!

Ofta när semestern och sommaren börjar närma sig sitt slut är det inte ovanligt att man längtar tillbaka till vardagen och de trygga rutinerna och vanorna i kosten där allt bara rullar på av sig själv. När vi sedan står där i vår trygga vardag så kan man inte hjälpa att längta tillbaka till den spontana, fria och härliga sommaren. Jag tror att vi behöver dessa kontraster i livet för att skapa och samla ny energi. För att hitta en kosthållning som man kan hålla över tid behöver man hitta en nivå som man inte behöver ta ledigt ifrån, att lägga ribban på en rimlig nivå. Man behöver fylla sin kost med mat som man gillar och som är enkel. Det finns många saker man kan göra för att behålla sommarkänslan i kosten och jag tänkte här ge lite råd om hur och dela med mig av goda och enkla recept ur vår receptdatabas. 

För att få till den där spontaniteten i kosten så gäller det att skapa sig de rätta förutsättningarna för att lyckas. Planera för och se till att ha livsmedel hemma som du gillar, som är mättande och som är näringsrika. Genom att ha bra livsmedel hemma skapar du möjligheter att få ihop väl sammansatta måltider, du skapar då utrymme för att kunna vara mer spontan. Tortillabröd är ett toppen livsmedel att ha hemma för att skapa god mat av veckans rester. Toppen som wraps, som du också kan ta med dig på bilresan eller utflykten. Men också som pizza, det är festligt, det går snabbt att göra och du kan toppa med det du har över. 

Något som också kan underlätta och ge utrymme för spontanitet är att göra en stor laddning med pastasallad eller potatissallad, så att du har för ett tag framöver att bara sleva upp till lunch eller middag, dessutom brukar det smaka bättre ju mer tid den får på sig. Köp hem olika proteinkällor som inte kräver tillagning och variera utifrån tycke och smak. På så vis ger du valmöjligheter till dina familjemedlemmar att välja just det man är sugen på, just då, utan att det kostar dig mer tid, energi eller planering, förslagsvis: 

  • Rökt kalkon/skinka/rostbiff/kyckling/lax
  • Halloumi
  • Fetaost
  • Bönor
  • Kikärtor
  • Räkor
  • Kräftstjärtar
  • Grillad kyckling
  • Tonfisk
  • Tofu

Ett sätt att njuta av sin måltid och samtidigt tanka solljus och därigenom D-vitamin, men att också få till lite vardagsrörelse är att äta lunchen utomhus. Ta på dig en extra tröja om nödvändigt och ta med dig matlådan ut. Sätt dig vid en härlig plats och njut av lugnet, solljuset och den goda maten.  

Att göra vardagen lite lyxigare kan också vara ett sätt att förlänga sommarfeelingen, men också att utjämna skillnaden mellan vardag och helg, samt jobb och ledighet. Genom att utjämna denna skillnad, hjälper vi också oss själva att inte skapa stigma kring helg och ledighet, vilket ofta kan leda till att man överäter, för att man “passar på”. Vi eftersträvar balans, en nivå vi kan hålla över tid och där vi jobbar oss bort ifrån det “svart-vita-tänket” och mer mot en färgglad kosthållning och livsstil. Det som också är viktigt att ta med sig är att lyx inte behöver vara  tomma kalorier, utan det kan vara både gott och näringsrikt. Förslagsvis vår pizza med crème fraiche och stenbitsrom som du hittar nedan!

Ställ inte undan grillen för tidigt!

Grilla kan du fortsätta att göra långt in på hösten. Tänk att under de mörkare månaderna kunna få ha grillat i matlådan, vore inte det härligt? Då man grillar brukar man också göra mycket mat, vilket är toppen, då har du mat till flera måltider framåt och på så vis frigör du också tid, energi och tankeverksamhet i vardagen. Satsa på en proteinkälla att grilla, smaksätt gärna på olika sätt för att skapa variation. Grilla gärna större mängder av grönsaker du gillar som du kan fylla din tallrik eller matlåda med. Grönsaksspett är toppen, lätt att hantera på grillen, redan portionerat och du kan använda dig av det du har hemma. Kål är något som är både näringsrikt, mättande och mycket gott att lägga på grillen, passar utmärkt som tillbehör eller som huvudroll i måltiden. Något som är gott till grillat och som ger måltiden lite färg, men också hetta och syra, det är salsa. Tomat, rödlök, chili, koriander (om man gillar), lime, salt och peppar är en bra grund att utgå ifrån, sedan kan man komplettera med mango, ananas, paprika, grillad zucchini, grillad aubergine, jordgubbar, persika, gå gärna efter vad som är i säsong, våga prova och våga vara kreativ. Att få med alla färger i en måltid gör rätten både mer tilltalande, men det gör också att vi får i oss en större variation av näringsämnen.  

Recept

Wrap med hummus, bönor, sötpotatis och avokado 

  • 100 g Sötpotatis 
  • 1 st Tortillabröd fullkorn 
  • 50 g Avokado 
  • 50 g Hummus 
  • 30 g Svarta bönor konserv 
  • 2 matsked Salsa, Santa Maria sockerfri 
  • 20 g Spenat färsk 
  • efter smak Salt 

Gör så här: 

  1.  Låt bönorna rinna av, skölj väl med vatten.  
  2. Mosa avokadon på samma sätt i en egen skål.  
  3.  Skiva den kalla (obs!) förkokta sötpotatisen.  
  4.  Sprid ut spenaten och avokadomoset över tortillan, toppa med bönorna, salsan, hummusen, potatisen.  
  5.  Gör en wrap och servera direkt, njut! 

Sallad med rotfrukter, kikärter och pesto 

  • 150 g Morot 
  • 100 g Potatis rå 
  • 100 g Kikärter konserv 
  • 70 g Palsternacka 
  • 50 g Sojayoghurt 
  • 5 st Oliver gröna inlagda 
  • 20 g Spenat färsk 
  • 20 g Lök röd 
  • 10 g Pestosås basilika parmesan valnöt 
  • 10 g Solrosfrön torkade 
  • 5 g Olivolja 
  • 1 klyfta Vitlök 

Gör så här:  

  1.  Sätt ugnen på 225 grader.  
  2.  Tvätta och skala löken samt alla rotsakerna.  
  3.  Placera rotfrukterna på ett bakplåtspapper och pensla med oljan och pressad vitlök (gärna andra örter så som timjan och rosmarin).  
  4.  Tillaga i ugnen cirka 30-40 minuter eller tills mjuka och gyllne.  
  5.  Blanda sojayoghurten med peston och krydda med lite extra salt och peppar, detta är salladsdressingen.  
  6.  Skölj kikärtorna väl och ställ åt sidan.  
  7.  Lägg upp spenat på tallriken, följt av alla varma rotsaker.  
  8.  Toppa med oliver, frön och kikärtor, ringla sedan över dressingen.  
  9.  Servera och njut! 

Kalkonbröst i ugn med mango och avokadosalsa 

  • 120 g Kalkon filé rå 
  • 0,5 st Mango 
  • 75 g Stora vita bönor konserv tetra 
  • 70 g Råris kokt 
  • 1 vanlig Tomat 
  • 0,5 st Avokado 
  • 0,5 st Citron 
  • 0,5 st Lök gul 
  • 1 tesked Olivolja 
  • 3 g tabasco 

Gör så här:  

  1.  Koka riset enligt anvisningarna på paketet.  
  2.  Salta och peppra kalkonbröstet lätt, lägg den på grillen med stektermometer till det når 70 grader.  
  3.  Hacka mango, avokado, tomat och lök.  
  4.  Blanda citron, olivolja och några droppar tabasco och häll över grönsakerna, smaka av med salt och peppar.  
  5.  Skiva kalkonfilén och servera med salsan samt stora vita bönor, njut! 

Pizza bianco på tortillabröd med stenbitsrom, parmesan och rödlök 

  • 75 g Creme fraiche 5% 
  • 1 st Tortillabröd fullkorn 
  • 40 g Ost hårdost fett 10% 
  • 30 g Lök röd 
  • 25 g Stenbitskaviar 
  • 15 g Parmesanost hårdost riven fett 30% 
  • 10 g Ruccola färsk 
  • efter smak Salt 
  • efter smak Svartpeppar grovmald färskmald peppar 

Gör så här:  

  1. 1.Värm ugnen (eller grillen) till ca 220c  
  2. Riv den magra osten, samt parmesanosten och blanda med crème fraichen, smaka va med salt och peppar.  
  3. Bred ut över tortillabrödet  
  4. Strimla rödlök tunt och strö över.  
  5.  In i ugnen ca 10-15min  
  6. Klicka ut stenbitsrommen över pizzan och toppa med ruccola.  
  7. Servera gärna med en god sallad till. Förslagsvis Ruccola, tomat och gurka. Njut! 

En del av sommarfeelingen är ju också sällskapet. Ofta blir det fler sociala tillställningar och bjudningar under sommaren och det kan bli ett abrupt slut då hösten börjar närma sig. Bjud gärna in till mysiga middagar, restfester, grillkvällar, stormköks-middagar och matlagningskvällar med familj och vänner även under hösten.  

Av Matilda Persson

Foto GettyImages

Uppdaterad 30 augusti 2021

Relaterade artiklar