/ Artiklar /

Spinning, bra eller dåligt? Olga fäller domen…

Ni som följt mig ett tag vet att jag är inte så mycket för att träna bara för att träna eller att all träning är bra träning så länge man gör det. Nej. Inte i min värld. I och med att jag lägger min dyrbara tid på träning så vill jag ha valuta för pengarna, jag vill ha RESULTAT. Yes, please.

Det finns många inspiratörer där ute, jag inspirerar gärna men jag vill att folk tänker ”resultat” eller ja, att folk tänker överhuvudtaget. ”Vad ger det mig?” , ”Vad vill jag med det här?”, ”Får jag det jag vill ha av det jag gör?”
”Men man måste ju ha kul också!”. Jo, men inte jämt. Det är som att säga att allt ska smaka sött, för att det är roligare att leva då.

Så. Spinning. To be or not to be?

Spinning är en högintensiv träning och vi alla vill få köra slut på oss själva för att känna att vi har faktiskt tränat (helt insane, förresten). Tänk träning + nattklubb-kombo, där här vi spinning. Jag har spinnat i mina gamla dagar, hej Sats Odenplan – där satt jag på första raden. Ja, jag gillar första raden i alla sammanhang: då får man kontakten med instruktören och slipper se andras svettiga arslen.

Spinningklasserna är uppbyggda i intervallform och intervaller är ju bra, eller hur? Jooo, men… Man pallar inte att ta upp intensiteten som krävs för optimal fettförbränning varken under 45 eller 60 minuter. Och det finns massvis av undersökningar som påstår att det är just högintensiv träning som ger bäst resultat. Så mycket hänger även på själva instruktören. Om jag skulle varit en spinningsinstruktör så skulle mina klasser varit 20 minuter inklusive uppvärmning och cool down.

Låt oss titta närmare på andra moment:

  • När man spinnar så engagerar man lårets framsida väldigt mycket. Och de flesta kvinnor är quadzillor (quads= lårets ramsida på engelska), då en del av oss bär extra vikt och blir gravida. Båda dessa moment gör att vikten ”vilar” på just lårets framsida, dvs den belastas extra mycket. Kommer spinningen ge dig stora lår? Njae, det tror jag inte, men ta en titt på Tour de France cyklisterna. Just sayin’…Tänkte på det förresten när jag gjorde min hälsoundersökning häromdagen, jag var nämligen tvungen att cykla i 5 minuter med hårt motstånd och allt jag kände var i lårets framsida.
  • Sitter du hela dagarna på jobbet? Kanske är då inte spinning det bästa alternativet eftersom du kommer att sitta återigen i en timme… Framåtlutade axlar (igen) och svag bål är inget spinningen stärker.
  • Spinning gör dig extremt hungrig, man tenderar att kompensera det med mat. Och det är välkänt att många äter mindre än de borde.
  • Spinningen är uppbyggd så att man kör intensivare och intensivare, det är mycket vanligt att man hamnar på en berömd platå.
  • Spinningen ökar kortisolnivån (aka stresshormon) pga sin intensitet, riken är stor att man blir övertränad om spinning är enda man tränar och om man är stressad i vardagen.

Ovanstående fakta leder mig till följande slutsats:
Variation är mycket viktig, oavsett vad du tränar: styrka, löpning, yoga eller spinning – välj din hang up.

Och vad gäller kalorierna: klart du förbränner – men till vilket pris?

Sist men inte minst: gillar du det du ser i spegeln? Om inte – ändra på det du gör nu. Eller som jag brukar säga (som ni vet): kill your darlings.

Uppdaterad 8 september 2021

Relaterade artiklar