/ Artiklar /

Skyller du övervikten på din karriär och stressiga jobb?

Du vaknar tidigt, behöver duscha och sminka dig och stryka kläder för dagens viktiga möten. Och så fixa frukost till barnen (men själv hoppar du över att äta, vem hinner med frukost liksom?! På vardagar?!), därefter stressa iväg och lämna dom. På väg till jobbet är du hungrig och köper en takeaway-latte och det blev visst en chokladkaka också för att kicka igång dagen. På frukostmötet serveras frallor med ost och skinka, du tar en.

Sen följer ett hektiskt schema fram till lunch då det är möte med några utländska kunder och nu ska det minsann representeras så ni går till ett affärslunch-ställe. Efter en tvårätters-lunch med kaffe efter maten är du däst och måste försiktigt lossa på bältet på klänningen (som börjat strama lite nuförtiden över höfterna).

För att kunna gå tidigare så jobbar du som en galning framför datorn fram till eftermiddagen då blodsockernivån har sjunkit så pass att du skulle kunna mörda för något sött. Du smiter iväg från kontoret och hoppas att inte någon ser att du går lite tidigare, för du får dåligt samvete över att du inte stannar kvar och gör klart rapporterna för morgondagens genomgång. På väg till skolan för att hämta barn så passerar du ett konditori och köper med dig två kanelbullar i bara farten. Dåligt samvete för andra gången när du är sist att hämta ditt barn och pedagogerna har ställt upp stolarna demonstrativt för att signalera att de snart ska städa golven. Du känner dig dålig som mamma och tröstar dig med att äta lite av barnens mat medan du lagar maten åt dem hemma. Sedan sticker du iväg och tränar men har sovit så dåligt så något styrkepass pallar du inte. På crosstrainern försöker du svara på jobbmail samtidigt som du inte vill tappa balansen. Efter ett halvdant pass kommer du hem, duschar, äter micrade rester framför TV:n och kraschar sedan i soffan. Du vaknar med saliv i mungipan halv två på natten och tänker: ”Jag ställer klockan på 06.00 så hinner jag köra en powerwalk innan de andra vaknar”. Vilket du redan på förhand vet är en lögn, för det kommer du inte orka.

Du skulle så gärna vilja gå ner i vikt (för nu har det smugit sig på rätt många extrakilon de senaste åren), ändra dina matvanor, äta mindre processad skräpmat och röra på dig mer. Men just nu funkar det ju bara inte – du har ju din karriär att fokusera på.

Någon som känner igen sig? Jag gör det. Så där levde jag i nio år. Jag har haft olika sorters chefsjobb, personalansvar, roliga och utmanande uppdrag, konferenser utomlands, dagliga kalorifrestelser och karaktärsprövningar och det där konstanta dåliga samvetet.

Yrkesarbetande småbarnsmammor är en utsatt grupp när det gäller att få ihop livet. Många får svåra stressymtom och kombinationen av att aldrig räcka till blir en väldigt påfrestande situation, om det aldrig får ett slut, om inget förändras.

Men du kan inte skylla din övervikt eller dåliga form på din karriär. Sorry.

Det går att vara upptagen, busy och jobbfokuserad OCH hälsomedveten. Det ena utesluter inte det andra. Men det kräver (som allt annat!) att du har en plan. Förbered din mat och din träning på samma sätt som du förbereder en presentation eller viktig dragning på jobbet. Det är ju inte så att du freestylar och kör på volley och bara tror att allt kommer att lösa sig spontant? Nej, du tänker efter före. Du gör din research, kollar fakta, tar med de saker som behövs, sonderar terrängen, är professionell, förberedd och balanserad. Exakt så ska du agera gällande framförallt kosten.

Så här ska du agera vid de utmaningar som kommer:

Utmaning: Det finns inte tid för att äta frukost. Äter du inte frukost finns det en överhängande risk att du kommer att stoppa i dig något onyttigt rätt snart, just saying.

Lösning: Överdriv inte ambitionerna här, ingen förväntar sig att du ska hinna göra i ordning en hälsosam frukost och sitta ner och äta harmoniskt med barnen. Kan du äta på väg till jobbet kanske? Eller väl på plats på kontoret, framför datorn? Fundera ut vilken mat som funkar att äta ”on the go” som mättar. Kanske är det en protein-smoothie? Eller kvarg med lite havregryn eller matvete på toppen, som du kan äta med en tesked på bussen? Eller hinner du kanske med en fyraminuters-frukost innan du går: värma havregrynsgröt i micron (2 min), röra om och äta den stående (2 min). Ett annat smart sätt är att förbereda frukost redan kvällen innan och ställa in färdigt i kylen, typ färdigkokta ägg, förbereda kaffefiltret/kokaren, en chiapudding som fått gegga ihop sig i kylen under natten, eller annat.

Utmaning: Du kastar i dig lunchen. Eftersom ditt schema är tajt och du vill hinna jobba undan mycket för att kunna gå tidigare, så slevar du gärna i dig lunchen du köpt med dig från något ställe på fem minuter. Att äta så pass fort (särskilt maträtter du inte tillagat själv eller vet näringsinnehållet i) leder nästan alltid till att du äter mer än du borde eftersom kroppen inte hinner registrera mängden mat och skicka mättnadssignaler i tid till hjärnan.

Lösning: Avsätt åtminstone 20-30 min för lunchen så att du hinner tugga ordentligt och lägga ner besticken emellanåt. Ett ännu bättre alternativ är att ha med dig en lunchlåda där du lagat maten själv så har du full kontroll på både portionsstorlek, näringsvärde och energiinnehåll.

Utmaning: Din kalender är fullsmetad med representationsluncher. Vitt bröd med olja innan maten, kanske ett glas vin emellanåt till maten, mastiga gourmetluncher med gräddbaserade såser och så kaffe och något sött efter maten på det.

Lösning: De flesta restauranger har idag ett bra och brett utbud. Om du inte hittar någon vettig huvudrätt, så ta två lättare förrätter istället! Hoppa över vinet/avecen och sitt inte och okynnestugga på bröd innan maten. Och var krånglig när du beställer, beställ sås vid sidan av, fråga om du kan få specialbeställning, typ grillat kycklingbröst och sallad med lite potatis. Kolla igenom vad som finns i övrigt på menyn och sätt ihop en egen rätt. Ofta är de flexibla.

Utmaning: Kontoret är värsta feeder-centralen. Fruktskålar med intilliggande godis, konferenskarameller, tårta/bullar för att fira framgångar/när någon fyller år/när någon slutar/när någon börjar/när det är jul/när det är påsk/när det är sommar/när det är whatever, eftermiddagsseminarier med snacks och läsk, kaffemaskiner med pulverbaserade drycker (fulla med socker). Ja, herregud – vart man än tittar så dyker mat i någon form upp!

Lösning: Även här gäller att ha en plan! Ta med eget ”godis”, eller hälsosammare alternativ att tugga på, om du nu behöver göra det. Ta med en kopp kaffe och håll i handen så att du inte känner dig ”sysslolös” när du inte har något annat att pilla med (typ en kaka). Eller smaka om du måste och vill det, men inte så mycket! Det GÅR att ta en liiiten bit. Även om jag personligen tycker det är väldigt svårt, då låter jag hellre bli.

Utmaning: Du jobbar sent. Den farligaste tiden på dygnet för överätning är på kvällarna. Av någon anledning tenderar vi att äta mer och sämre mat då än resten av dagens timmar. Det känns som en tröst att ha något att tugga på, så har du dessutom alltid gjort.

Lösning: Som alltid – var förberedd. Ta med eget, nyttigt mellanmål om du verkligen känner att du MÅSTE äta något. Men det bästa är att stänga butiken efter middagsmålet. Efter det blir det liksom inget mer käk förrän morgonen därpå. Vänj av kroppen vid att ständigt få saker i munnen. Kasta den här mat-nappen. Matsmältningssystemet behöver vila och återhämtning och om du dessutom sover dåligt är ju förr desto bättre då det gäller att låta tarmarna köra igång sitt kvälls/nattskift. Att dricka en del vatten och örtte underlättar processen med matsmältning (som då gör att det blir enklare för kroppen att göra sig av med skiten du redan stoppat i dig…) så drick detta om du nu ska göra något.

Utmaning: Du hinner inte till gymmet. Att ens tänka tanken på träning under dina omständigheter känns surrealistiskt.

Lösning: Träna hemma då! Går alldeles utmärkt. Skaffa ett hopprep (kan du både köra kondition med samt använda som motståndsband i vissa övningar) och använd din egen kroppstyngd till en början i vissa styrkeövningar (plankan, armhävningar, knäböj, höftlyft mm).

Foto iStockphoto

Uppdaterad 10 september 2021

Relaterade artiklar