/ Artiklar /

Sänk ribban – sluta jaga träningsvärk

Styrketräning och gärna lite cardio efteråt, burpees och plankor på flera minuter. Vi svettas och stånkas på gymmet. Vill träna hårdare och längre. Det ska kännas ordentligt. ”Jag känner mig inte utpumpad efteråt” eller ”jag får ingen träningsvärk” är vanliga kommentarer från min kunder på PT-online (som dessutom ofta är relativt nyblivna mammor) och jag svarar ”vad bra”.

För det ÄR inte meningen att vi ska krypa ut från gymmet, vända blicken mot hantelstället och viska ett sista farväl för vi är så slut så vi vet inte om vi orkar dit igen. Att det bultar och spränger i musklerna, knappt går att sätta sig på toaletten för att benen känns som cementklumpar är inte heller ett kvitto på att vi tränat ”bra” eller tillräckligt hårt.

Det finns många myter och teorier om träningsvärk men generellt skulle jag vilja säga att det handlar om att vi har tränat för kroppen ovana rörelser, övningar och vilken typ av belastning vi utsatt musklerna för. Men att ständigt göra mer och tyngre är inget vi eftersträvar att göra varje träningspass, eller hur? Hur skulle kroppen må då?

Att träna upp muskelstyrka gör vi relativt fort men däremot behöver våra senor, leder och ligament betydligt längre tid på sig. Och lägg därtill till att du som kvinna kanske nyligen har fött ett barn, inte tränat på länge och egentligen inte vet din kropps begränsningar NU. Många tror att det ska vara som innan, att bara för att jag sprang innan jag födde barn ska jag kunna göra det nu också eller att det känns fjantigt att göra andningsövningar och hitta bäckenbotten för” jag svettas ju inte ens” men det är ju inte direkt supermysigt att kissa på sig, eller?

Jag har själv varit där, efter tre barn så händer det saker med våra nedre regioner. En hostning eller skrattattack kunde räcka efter förlossningen för att det skulle läcka men det går ju som sagt att stärka upp bäckenbotten om vi börjar i rätt ände. Jag brukar tjata om att vi måste ”stärka upp inifrån och ut först” när kunderna längtar efter tunga marklyft eller träning som känns i början av sin period. Träningen ska göra nytta – inte skada.

Acceptans säger jag – ett väldigt viktigt ord i sammanhanget. Här är jag nu, gilla läget. Det här orkar min kropp och behöver för att klara av tyngre träning eller den påfrestning som t ex löpning eller hopp på gympagolvet faktiskt innebär. Och även om du inte nyligen fött barn kanske du aldrig tog dig tiden till att stärka upp din inre magmuskulatur och bäckenbotten efteråt. Det kan vara en orsak till att du får ryggbesvär eller inte önskat resultat av din träning. Vi måste börja från början!

Så sluta jaga träningsvärk och ”nära – döden – upplevelser” efter passet. Vi ska bli piggare och orka mer efter träningen och inte bryta ner kroppen så att vi knappt orkar röra oss. Mer är inte alltid bättre, kvalitet framför kvantitet är uttryck som visar vägen.

Foto iStockphoto

Uppdaterad 8 september 2021

Relaterade artiklar