/ Artiklar /

Så ska du tänka kring vegansk och vegetarisk processad mat

Få ett presentkort värt 500 :-

Vegovågen är här och det vegetariska och veganska utbudet av livsmedel ökar i kraftig takt. Jag tycker personligen att det är en mycket bra trend att det finns mer och mer vegetariska alternativ och vi behöver alla äta mer vegetariskt både för vår planet och för vår hälsas skull. 2017 var första året på länge som köttkonsumtionen i Sverige minskade. Det är siffror som går åt rätt håll även om vi fortsatt äter för mycket kött i vårt avlånga land.

Det finns naturligt vegetariska/veganska livsmedel som inte har blivit processade och det är till exempel: baljväxter som bönor,ärter, linser, quinoa, spannmål och grönsaker. Sen finns det en hel uppsjö med så kallade processade livsmedel. Vegetariska helfabrikat marknadsförs för att vara mer klimat- och miljövänliga än motsvarande animaliska produkter. Men stämmer det och hur näringsrika är de egentligen?

Det finns många aspekter att väga in här:

  • Är produkterna ekologiska?
  • Odlade i Sverige?
  • Vilka tillsatser används?
  • Hur har de framställs?
  • Näringsinnehåll?
  • Transport?
  • Förädling av produkt?

Jag vill börja med att förtydliga att processad mat inte måste vara dålig och näringsfattig och alla tillsatser är inte farliga. Däremot är det bra att vara kritisk och bli medveten om vad man äter och vad maten innehåller. Nu ska vi kika på olika processade substitut till kött/fisk/fågel som finns i våra matbutiker och jämföra näringsinnehåll och pris. Näringsvärdena som anges för de olika livsmedlen nedan är per 100 g.

Sojaprodukter

Soja är ett proteinrikt livsmedel och bra alternativ proteinkälla i en vegetarisk eller vegansk kost. Många sojaprodukter är GMO-fria (GMO=genomodifierad) men inte ekologiska. Odlingen av soja har kritiserats för att det bland annat används mycket bekämpningsmedel. Jag har granskat två processade sojaprodukter: tzay och oumph.

Oumph!

Produkt: Grill Vegetarisk fryst 280 g
Innehåller:
Vatten, 21% sojaproteinkoncentrat (från sojabönor) solrosolja, paprika, salt, socker, tomat, svartpeppar, persilja, vitlök, oregano, ingefära, rosmarin, spiskummin, röd chili.

Kalorier: 120 kcal
Protein: 16 g
Kolhydrater: 2,2 g
Fett: 4 g
Pris/kg: 189 kr
Pris per kg protein: 1182 kr

Kommentar: Oumph har ett bra näringsinnehåll, mest olika kryddor och smaksättare utöver sojaproteinet. Det är proteinrikt men dyrt.

Tzay

Produkt: Sojastrimlor fryst 250 g
Innehåller: Vatten, sojaproteinpulver, sojabönmjöl, sojabönolja, potatismjöl, salt, svartpepparextrakt, majsmjöl.

Kalorier: 202 kcal
Protein: 18g
Kolhydrater: 10 g
Fett: 10g
Pris/kg: 184 kr
Pris per kg protein: 1022 kr

Kommentar: Tzay innehåller inga konstigheter i ingredienserna. Samma som med Oumph, proteinrikt men dyrt.

Quorn

Quorn är inte en vanlig svamp som vi tänker oss finns ute i skogen utan det är Quorn är inte en vanlig svamp som vi tänker oss finns ute i skogen utan det är ett ”kemiskt framställt” svampprotein som heter mycopotein. Denna svamp jäser i ståltankar och matas med glukos. Förutom mycoprotein så innehåller quorn äggvita vilket gör att produkten inte är vegansk, den passar de som äter ovo-vegetariskt. När man analyserat klimatpåverkan så blir quorn på samma nivå som kyckling.

Produkt: Quornfilé fryst 312 g
Innehåller: Mycoprotein™ (85 %), rehydrerad ÄGGVITA från frigående höns, naturliga aromämnen, stabiliseringsmedel: kalciumklorid, kalciumacetat; geleringsmedel: pektin.

Kalorier: 84 kcal
Protein: 12,5 g
Kolhydrater: 1,9
Fett: 1,5
Pris/kg: 122 kr
Pris per kg protein: 973 kr

Kommentar: Magert protein och billigare är sojaprodukterna men minus för själva tillverkningen och att det är jämförbart med kyckling i klimatpåverkan. Det har kommit studier på att mykoprotein har gett allergiska reaktioner men detta är inget som är fastställt än och det är svårt att säga vad den allergiska reaktionen bero på.

Grönsaksbiffar

Det finns många varumärken som har färdiga grönsaksbiffar av olika sorter. Detta är verkligen snabbmat då de bara ska stekas och de kan vara frysta eller ”färska” biffar. Jag har kollat på två olika biffar, Findus Quinoa- och sötpotatisbiffar och Anammas vegoburgare.

Produkt: Findus Quinoa- och sötpotatisbiffar
Innehåller: Sötpotatis 33 %, vatten, kokt quinoa 11 % (vatten, quinoa), morot, solrosolja, majsstärkelse, potatisflinga (potatis, SULFIT), lök, DINKELKLI (VETE), persilja, salt, svartpeppar, sommarkyndel, koriander, cayennepeppar, vitlökspulver.

Kalorier: 210 kcal
Protein: 2.2 g
Kolhydrater: 24g
Fett: 11 g
Pris/kg: 120,37 kr
Pris per kg protein: 5471 kr

Kommentar: Inte alls lika proteinrika som tidigare produkter men man kan komplettera med andra proteinrika tillbehör som kokt quinoa, mager ost, hummus, linser och bönor. Priset per kg protein blir betydligt högre på grund av det låga innehållet av protein per 100 gram.

Produkt: Anama vegoburgare fryst 320 g
Innehåller: Vatten, sojaprotein (21%), rapsolja, lök, kryddor (bl.a. paprika), salt, majsstärkelse, vitlök, tomat, äppelextrakt, ärtfiber, ärtstärkelse, naturliga aromer, stabiliseringsmedel (E461 metylcellulosa).

Kalorier: 165 kcal
Protein: 15 g
Kolhydrater: 3,9
Fett: 9 g
Pris/kg: 94 kr
Pris per kg protein: 625 kr

Kommentar: ”Billig” produkt i jämförelse med tidigare och är dessutom proteinrik.

Summering

Vi behöver fortsätta minska på köttkonsumtionen och fylla på med mer vegetarisk och vegansk mat. Ät gärna icke-processad vegetarisk mat så som linVi behöver fortsätta minska på köttkonsumtionen och fylla på med mer vegetarisk och vegansk mat. Ät gärna icke-processad vegetarisk mat så som linser, bönor, rotfrukter, grönsaker, spannmål osv. Komplettera med processade vegetariska alternativ om du vill. Det är inget farligt utan det finns många bra varianter att välja på i din livsmedelsbutik. Läs innehållsförteckningen så får du en bra bild av vad de gör för dig. Vet du inte vad hälften av det som står är, kanske ska du fundera på om det är en bra produkt. För den som tycker att miljö, svenskt ursprung, korta transporter, få tillsatser och mindre processad mat är viktigt finns det all anledning att granska även de vegetariska halvfabrikaten ute i matbutikerna.

Källa Mathem.se, Wwf.se/köttguiden, Jordbruksverket

Foto iStockphoto

Uppdaterad 10 september 2021

Relaterade artiklar