/ Artiklar /

Så maxar du din semester och kommer tillbaka utvilad

Just nu - Prova oss gratis i två veckor!

Nu är äntligen sommaren här med semester för oss vuxna och sommarlov för barnen. Förväntningarna är höga på allt från saker att göra till platser att besöka, lata dagar vid sjön och härliga grillkvällar med vänner och familjen. Nu ska humöret vara på topp och återhämtningen maxas. MEN med stort M, se upp så att inte din tid för energipåfyllning istället blir ”VM i vem som har gjort mest på semestern” och såklart kan bevisa det genom att dela de vackraste bilderna på Instagram varje dag.

Prestation istället för presence

Vi människor hamnar alltför lätt i prestation istället för presence, att vi till varje pris ska prestera och göra istället för att fokusera på närvaro i stunden och ”bara vara”, som definitivt inte är så bara. Vi söker i det yttre efter tillfredsställelse och harmoni istället för att blicka inåt och låta själen få landa och styra vad vi behöver. Som exempelvis att lura i dig själv att en lyckad semester handlar om var du har varit, vad du har gjort och med vem när det egentligen handlar om hur mycket du har vilat, hunnit reflektera över året som gått och känner att kropp och knopp är utvilade och redo för jobb – eller pluggstart när det är dags igen.

Hur du maxar din semester och uppnår det sistnämnda, ja det kan bara du svara på men jag lovar att det inte behöver innebära att åka på den dyraste resan, äta den största glassen uppleva varken det finaste vädret eller den mest påkostade grillkvällen i grannskapet

Backa hem mentalt och spänn bågen mot nytänk

Eftersom det alltid gäller att hitta något positivt med det som sker finns det insikter att hämta ur tiden vi lever i nu med Coronas framfart, karantäntider och reseförbud. Vi tvingas backa hem både bokstavligen och mentalt, stanna med nära och kära där vi är och hitta andra meningar och syften med sommar och semester. Inställda resor innebär plan B för hur du och familjen ska fördriva 4 veckor utan att slå ihjäl varandra. Ja, för handen på hjärtat är det inte bara en dans på rosor att knöla ihop sig i en husvagn, campingstuga eller på ett charterhotell med de du älskar mest, eller hur? Kanske det är något att anamma inför sommaren, att passa på att ge varandra tid ifrån istället för att till varje pris göra allt ihop varje minut. Tänk att ha minnen och erfarenheter att utbyta med varandra, få tillfälle att lyssna nyfiket och intresserat, inte veta precis allt som alla har gjort utan skapa både egna och gemensamma minnen. Och sen är det ju så att alla i en familj inte direkt älskar att göra samma saker så varför inte dela upp er några dagar så alla verkligen får göra det de längtar efter mest? Alternativt att DU utmanar dig själv i att hänga med på något du alltid brukar rata men kanske skulle tycka är superkul när du väl provat eller varit där. Och upplevelsen av att få se barnens ögon tindra eller din partner skratta och le på ett sätt som du inte sett på länge. Ibland ligger det stora i att uppleva genom andra och kanske får du blodad tand för ett nytt intresse eller resmål i Sverige på kuppen.

I vilket sammanhang kopplar du bort tid och rum

Den första frågan du bör ställa dig själv för att maxa din semester, eller egentligen skulle jag vilja säga, ladda dina batterier, är vad återhämtning är för dig. När är du som mest avslappnad, tillfreds och får ny kraft och energi. Är det i hängmattan med en god bok, på stranden med solen i ansiktet och vågskvalp i öronen, på en båt med familjen eller ensam på en vandringstur i skogen. De finns inget rätt och fel men jag tycker att du ska prioritera det där som ger dig mest av det du har semester för – vila och återhämtning!

Det är absolut perfekt läge att måla om huset eller renovera altanen när du och din partner är lediga tillsammans OM du slappnar av när du gör det, finner det rogivande och går stärkt snarare än utpumpad ur det. Men känner du stress och press redan innan så tänk om, går det att göra litegrann, leja bort det eller vänta ett tag för ska du verkligen jobba bort din semester, är det syftet med att vara ledig? Är det inte att dagarna försvinner i en enda härlig mix av sol, bad, sovmorgon, läsa kilometervis med böcker, lyssna på podd i timmar, umgås med familjen, se barnen lära sig simma, cykla och klättra i träd. Eller varför inte hinna gå den där kursen i skrivande, målning eller yoga?

Tacka JA till livet genom att bli en ”nej-sägare”

Att tacka ja till något innebär att säga nej till något annat finns det ett utryck som heter men prova att vända på det istället – att tacka nej till något innebär att skapa utrymme för något annat. När du aktivt tränar dig på att bli en ”nej-sägare” över du samtidigt på att tacka ja till livet och det som är viktigt. Det DU vill fylla dina dagar och tid med. Det är så lätt att hamna i måste, borden och få dåligt samvete över att du inte går på bästa vännens sommarfest, lägger dig och solar istället för att rensa rabatter eller tar på dig att jobba några dagar extra för att det är mycket på kontoret innan semestern. Men det är viktigt för självkänsla och ditt eget inre ledarskap att lära dig säga nej till det du innerst inne inte vill. Ett knep är att aldrig tacka ja till saker på en gång utan be om att få fundera och återkomma. Jag menar, där och då låter det superkul med sommarfest men när det börjar närma sig inser du att det kör ihop sig totalt med att du även ska hinna packa och tvätta innan semestern med familjen. Eller visst är det fint att få en klapp på axeln av chefen för att du går på bränsle du inte har när du jobbar på semestern men ärligt talat är de där extra kronorna på lönen inte jämförbart med att få ligga på stranden med familjen eller sova ut på morgonen och äta frukost till fågelkvitter utan en tid att passa.

Så ta dig tid att stanna upp och andas in innan du går på semester. Bestäm dig för att i år ska du lyssna inåt, tänka efter innan du tackar ja, vara i stunden och bara göra saker du mår bra av och faktiskt komma tillbaka till hösten utvilad.

Kramar från coachen!

Foto GettyImages

Uppdaterad 25 augusti 2021

Relaterade artiklar