/ Artiklar /

Recept: Saffransplättar och dinkelpannkakor

Vem har sagt att saffran bara är till för vintermånaderna? Det är hur gott som helst att använda i matlagningen till vardags, inte minst till frukost och mellanmål! Här kommer två goda recept för dig som gillar pannkakor!

Sofias saffransplättar

  • 2 dl havregryn
  • 2 ägg
  • 1 banan
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa vaniljulver
  • en skvätt saffransarom
  • 1 tsk honung
  • en nypa salt
  • kokosolja att steka i
Börja med att mixa havregrynen till ett mjöl. Blanda sedan i resten av ingredienserna och mixa till en slät smet. Låt stå några minuter och stek sedan i kokosolja, någon minut per sida i medelvärme räcker. Servera med bär, frukt och kvarg, toppa med kokosflingor och eventuellt lite krossade valnötter.

Klassiska pannkakor med dinkel:

  • 4 ägg
  • 2 dl dinkelmjöl + 2 dl fullkorns dinkelmjöl
  • 8 dl mjölk
  • en liten nypa salt
  • en liten skvätt vaniljsocker

Blanda allt och stek på medelhög värme. Jag toppar mina pannkakor med hallon och keso, men du kan ta det du tycker passar bäst. Har du testat att skiva banan och pudra kanel på din pannkaka någon gång? Om inte – testa! Det är även det en smak som förknippas med jul och vinter, våga använda kanel året runt!

Foto Sofias eget

Uppdaterad 30 augusti 2021

Relaterade artiklar