/ Artiklar /

Kladdkaka, granola, bars och andra recept med proteinpulver

Få ett presentkort värt 500 :-

Proteinpulver går att använda till mer saker än enbart shakes. Här har vi samlat ihop några kreativa och välsmakande idéer, så sätt igång och testa! Här kan du beställa Olgas eget märke på proteinpulver.

Läs även: Olgas matprat, del 1: Protein – viktigast för muskelbyggande och viktnedgång

Pudding
Välj kaseinproteinpulver med choklad- eller vaniljsmak och blanda det med en mindre mängd vätska (vatten eller mjölk, eller mandeldryck) – ställ in i kylen en kvart och låt det svälla och stelna.

Bärparfait
Mixa en skopa proteinpulver med en skvätt vatten och 50 gram bär av valfri sort med en elvisp i ca 5 minuter. Ingredienserna kommer att svälla av friktionen och sedan kan du kyla ner parfaiten i kylskåp eller frys en stund innan du äter den.

Smoothies
Du kan tillsätta en skopa proteinpulver med valfri smak till din vanliga blandning ingredienser som du har i din favoritsmoothie.

Läs även: Smoothies – nyttiga mellanmålen du dricker

Kladdkaka i mugg
Bland en skopa kaseinprotein med chokladsmak, ett ägg, två tsk kakao, en msk mandelmjöl, en halv tsk bakpulver och lite stevia (eller honung, eller annat sötningsmedel). Tillsätt lite vatten så att det formas till en tjock deg. Kör in allt i mikron på högsta effekt i en minut. Färdigt!

Proteinbars
Du behöver: 200 gram proteinpulver med chokladsmak, 100 g havregryn, 1 dl vätska (vatten, mjölk eller havredryck) – OBS! mängden vätska kan variera beroende på vilken sorts proteinpulver du använder, 50 gram jordnötssmör, 50 gram honung, 30 gram kakao, 20 gram finhackade nötter (hasselnötter, jordnötter, cashew, valnötter, eller pistage – eller varför inte blanda). Gör så här: Blanda alla torra ingredienser samt honungen och jordnötssmöret i en stor bunke. Tillsätt vätskan, lite i taget och knåda med händerna tills smeten har blivit kladdig men fast, nästan hård. Bred ut smeten på en bricka med bakplåtspapper. Ställ in brickan i kylen en stund så att smeten stelnar och skär den sedan i lagom stora bitar, så kallade bars. Ät! Du kan även slå in proteinbarsen i plastfolie och förvara i kylen, de håller några dagar. Eller frysa in dem! Receptet räcker till ca 10 bars. Tips! Vill du ha dem ÄNNU nyttigare kan du byta ut honungen/stevian/jordnötssmöret mot kvarg.

Gröt
Blanda en dl vatten med en halv dl havregryn och mikra i två en och halv till två minuter på full effekt. Häll sedan i en skopa proteinpulver och servera gröten ihop med färska bär eller toppa med lite kanel. Smidigt!

Pannkaka

Pannkakor
Mosa en banan och blanda med två ägg, en skopa proteinpulver och en halv dl havregryn. Sedan steker du pannkakorna som vanligt. Ett annat recept är att blanda en halv skopa proteinpulver med en halv dl keso, en halv dl Lindahls kvarg med vaniljsmak, ett ägg, 1 msk kokosmjöl, 1 msk osötad havredryck och lite salt. Sedan steka.

Iskaffe
Koka en kopp slät kaffe. Häll i lite lättmjölk (eller osötad mandeldryck), en skopa proteinpulver med vaniljsmak och lite isbitar. Sedan är det bara att dricka!

Granola
Du behöver: 3 dl havregryn, 1 skopa proteinpulver, 1 msk pumpafrön, 1 msk chiafrön, 40 gram hackade nötter av valfri sort, 1 msk mandelsmör, 1 msk honung, 1 krm vaniljpulver (alternativt så tar du proteinpulver med vaniljsmak), 1 tsk kanel. Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ihop de blöta ingredienserna i en separat skål. Häll sedan över de blöta ingredienserna i de torra och blanda ihop allt med händerna. Häll därefter ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och sprid ut ordentligt. Baka granolan i ugnen på 175 grader i ca 5 minuter, sedan tar du ut plåten och rör om lite grann, därefter in i ugnen ca 5 minuter till tills granolan fått en fin färg. Låt svalna och använd sedan på din kvarg med färska bär eller liknande, till mellis eller frukost.

Läs även: Bananchoklad-proteinmuffins utan smör, gluten och socker – mums!

Bra att veta!
• Proteinpulver är ett så kallat kosttillskott, ungefär som mjölk fast i pulverform . Dock tänkt som just tillskott och inte som ersättning för riktig mat.
• Proteinpulver innehåller ofta vassle, som är ett slags protein som finns i mjölk. Vassleproteinet utgör ca en femtedel av proteinet i mjölk. Resterande fyra femtedelar är kasein.
• Whey är det engelska namnet för vassle. Vasslet får man fram som en restprodukt av osttillverkning.
• Vassleprotein är mest populärt i fitnesskretsar eftersom det är ett protein som snabbt tas upp av kroppen.
• När du styrketränar är det viktigt att få i sig protein direkt efter passet. Du kan förstås få det genom proteinrik kost, men en banan innehåller ca 1 gram protein och du behöver 20 gram protein av hög kvalitet. Det skulle innebära en smörgås med drivor av ost och skinka och vissa tar därför istället en proteindrink efter passet.
• Proteinpulver blandas med vätska, antingen vatten, mjölk eller t ex mandeldryck. Det smakar godare med mjölk, enligt många, men av praktiska skäl kan det vara svårt att ha tillgång till kall mjölk när man är på gymmet och inte är hemma.
• Det finns laktosfria proteinpulver, baserade på soja, hampa, ärter och havre.
• En skopa proteinpulver motsvarar ungefär 30 gram.

Läs även: Olgas supersnabba mellanmål, runt 300 kcal!

Källa: Styrkelabbet

Uppdaterad 25 augusti 2021

Relaterade artiklar