/ Artiklar /

Trött på kött? Här är proteinrika livsmedel du kan äta istället

Trött på kött? Eller tränande vegetarian som har svårt att få i dig tillräckligt med protein? Det är lätt att man fastar i tofu-quorn-träsket, men det finns faktiskt finfina alternativ.

Dessa livsmedel är proteinrika, perfekta även för icke vegetarianer:
• Edamame
• Tempeh
• Tofu
• Linser
• Svarta bönor
• Limabönor
• Kikärtor
• Mandlar
• Chia
• Havre
• Pumpakärnor

Jag säger inte att du ska börja käka chia kilovis (rekommendationen är 2 msk/dag) eller havre i massor för att komma upp till nödvändig daglig proteindos (1,8 -2 x din vikt) men ha dessa livsmedel i alla måltider:
• Havregröt med pumpa och chia på morgonen
• Linssoppa
• Stek tofu med edamamebönor och hummus till
• Biffar på svarta bönor och hummus till
• Tempeh med sötpotatismos

Recept på biffar med svarta bönor (bilden ovan)
Räcker till 6 biffar

450 g svarta bönor (2 burkar)
3 små lökar
2 klyftor vitlök
4 tsk tomatpuré
3 tsk dijonsenap
1 tsk sambal oelek
1 dl havregryn
1 msk olivolja
Ströbröd

Gör så här: Skölj bönorna och mixa dem i en matberedare. Hacka lökarna och pressa vitlöksklyftorna och blanda med bönröran. Blanda i tomatpurén, senapen och sambal oelek. Tillsätt havregrynen och olivoljan tills du får en smidig ”deg”. Forma till sex biffar och rulla dem försiktigt i ströbröd. Sedan steker du dem i stekpanna tills de fått fin färg. Du kan även tillaga dem i ugnen om du vill – sätt dem i så fall på bakplåtspapper och in i ugnen på 200°. Grädda i 20 minuter, sedan vänder du dem och gräddar dem i 5 minuter till.

Servera biffarna med hamburgerbröd och/eller en fräsch sallad.

Erkänn att du blir lite sugen på pumpasoppa?Pumpasoppa, mums!

Foto iStockphoto

vegetariska

Uppdaterad 25 augusti 2021

Relaterade artiklar