/ Artiklar /

Nybörjare på träning och hälsosam kost? 10 tips till dig!

Alla som tränar idag har någon gång varit nybörjare, även jag. Här kommer mina bästa tips till dig som funderar över att börja träna och äta bättre. För visst blir man helt snurrig av alla information som serveras till höger och vänster!

Ha tålamod. Du behöver ha det i mängder, även om resultaten kommer snabbt i början. För så kommer inte alltid vara fallet! Ställ redan från början in dig på att inse att varje dag räknas och det är inte alltid slutmålet som är det viktigaste.

Undvik att gå all-in från början. Extrem kosthållning kommer aldrig hålla i längden och du vill ju ha en livsstilsförändring, eller hur?  Detta innebär bland annat bättre kost som kommer ge dig resultat i form av muskler, hålla dig mätt, på bra humör och ge energi att både träna och orka dagen. Muskler måste du ha, för ju mer muskelmassa du har desto mer fett bränner du, även när du sitter still i soffan eller sover. Har du dåligt med muskelmassa så var beredd på att gå upp i vikt ju äldre du blir.

Undvik att gå ”super low carb”. Det handlar om vilka kolhydrater du äter och när. Allt är inte bröd och pasta. Det finns bönor, linser, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, sötpotatis, quinoa osv. Du tränar och vill bli starkare, alltså behöver du bra kolhydrater för det ändamålet.

Protein: se till att du får i dig tillräckligt. Proteinet behövs för att du ska kunna bygga muskler och känna dig mätt. Äter du för lite mat och därmed för lite protein men tränar styrketräning så kommer kroppen ta av musklerna istället. Då blir resultaten inte de du tänkt dig. Turkisk yoghurt, granola och 1 msk honung är ett exempel på hur frukosten inte borde se ut om ditt mål att bygga muskler och tappa lite fett. Ersätt turkisk yoghurt med naturell yoghurt på 3%, lägg till ett par knäckebröd med 2 skivade ägg så blir det mycket bättre.

Bacon, grädde och turkisk yoghurt är inga vidare fettkällor. Det är inget kroppen behöver. Däremot är fet fisk, avokado, nötter, frön, olivolja och kokos så mycket bättre. De innehåller bland annat Omega 3 som måste tillföras genom maten då kroppen inte kan producera det själv.

Ibland står vågen still men kläderna känns lösare. Du tappar underhudsfett och fett inne i själva muskeln. Överanalysera inte och få inte panik. Se punkt 1.

Köp en bra bok om näringslära och träningslära. Istället för att läsa bloggar och kvällspressen, hämta fakta i böcker som är skrivna av proffs inom hälsa.

Lär dig basövningar redan från början. Basövningarna är övningar som tränar hela kroppen och borde alltid finnas med i dina träningsprogram.

Pusha dig när du tränar! Intensitet är något du ska lära dig tidigt. Ta ut dig men inte till max. Se punkt 2.

Anlita en tränare så slipper du göra en massa misstag som lätt kan undvikas om du får rätt vägledning från början. Dessutom sparar det tid. Som nybörjare har du stora privilegier, aldrig växer musklerna så snabbt som när man är nybörjare, sen går det mycket långsammare. Slopa inte chansen!

Foto iStockphoto

Uppdaterad 30 augusti 2021

Relaterade artiklar