/ Artiklar /

Anledningar till att styrketräna om du är kvinna

Jag har skrivit flera böcker inom ämnet, coachat tusentals kvinnokroppar med hjälp av styrketräning – jag kan inte få nog av att skriva åter och återigen om hur positivt det är för oss kvinnor!

Styrketräningen ger oss inte enbart former och fasthet i kroppen vi strävat efter i så många år, den boostar även upp vårt hormonsystem, gör oss tåliga mot stress, stärker oss mentalt.

Läs även: Gymträning för rookies, Olgas enkla guide

Hur du som kvinna ska styrketräna och varför

  1. Kvinnor behöver träna oftare än män för att få resultat. Räkna med minst 3 dagars styrkepass per vecka (det är för övrigt den minsta träningsdosen du får som medlem hos oss på MammaFitness). Oroa er inte! Vi kvinnor återhämtar oss bättre efter ett pass än män (så länge vi får sova och ha så lite stress så möjligt i våra liv… vilket dock är en utopi i sig för många av oss).
  2. Kvinnor får mest muskelmassa under sitt första år av styrketräning. Ska du optimera den möjligheten maximalt så skaffa dig professionell hjälp redan från början så du vet exakt vad du ska göra utan att testa dig fram på egen hand.
  3. Kvinnor har svårare att bygga muskler inte enbart på grund av lägre testosteronnivåer men även på grund av lägre förekomst av antal muskelfibrer i muskeln i jämförelse med män. Räkna med andra ord att det tar tid – och låt det göra det!
    Läs även: Så här höjer du testosteronnivån naturligt med rätt kost
  4. Kvinnor är starkare i underkroppen men svagare i överkroppen. Detta kan bero på hur våra kroppar ser ut, vi är gjorda för att kunna bära extra vikt (vara gravida). Rumpträning i alla ära – men glöm inte överkroppen.
  5. Kvinnor har lite annorlunda skelettuppbyggnad än män, därför ska vi ta hänsyn till det när vi tränar. Vi har bredare bäcken än män och det påverkar vår teknik i många övningar då detta orsakar i många fall att knäna kollapsar inåt i underkroppsövningar.
  6. Vi är mer rörliga än män, generellt sett. Därför behöver vi satsa mer på stabilitetsträning än ännu mer rörlighet. Vi behöver tänka extra mycket på att inte svanka i allt vi gör (som är ett stort problem för många kvinnor)!
  7. Cirkelträning och Tabata har absolut sin plats men du måste först bygga grunden, det andra är ingen träning du ska börja med när du bygger upp din kropp. För att göra det så behöver du satsa på lägre antal set och antal övningar än män, men med tyngre vikter.

Läs även: 10 skäl att träna med fria vikter (och undvika maskiner)

Foto iStockphoto

Personlig träning
Uppdaterad 27 februari 2022

Relaterade artiklar