/ Artiklar /

Matlagningsmyter som är absolut nonsens

Att starta en hälsosam kostrutin innebär en del nya vanor som att göra matlådor, nya sätt att tillaga maten på – eller gamla sätt fast med nya ingredienser. Kring just matlagning finns en hel del myter som inte är något annat än just skrönor och hittepå-råd som kan ha gått från generation till generation utan att ha granskats kritiskt. Så – oavsett vad din mamma/farfar eller ”hon-som-lagar-så-god-mat-på-insta” har tutat i dig, så ska du INTE gå på följande myter:

”Alkoholen dunstar när du kokar/tillagar den”
Hört den förut? När du häller i en skvätt vin i såsen för att ge den lite extra sting, exempelvis. Det stämmer att alkoholen försvinner tids nog när den kokar, men du behöver tillaga rätten ifråga i tre timmar innan ALLA spår av alkohol dunstar. Riktigt så länge står du inte och låter din Penne alla Vodka puttra, eller hur? Så tänk efter till vem du serverar detta.

”Att tillaga/värma mat i mikron förstör näringsämnena”
All typ av upphettning av mat förstör förvisso i viss mån några av näringsämnena i maten. Men just mikrovågen gör minst skada eftersom du ofta tillagar maten under en kortare tid jämfört med andra metoder. Så fortsätt du att tillaga din havregrynsgröt i mikron. Det är snabbt, enkelt och helt ofarligt. Viktigt dock att du rör om ordentligt i maten när du tillagar den i mikron eftersom värmen sprids ojämnt i maten och ljummen mat är en av de mest trivsamma platserna för bakterier. Däremot stämmer påståendet att livsmedel som legat länge i frysen får en viss kvalitetsförsämring.

”Maten ska ha svalnat helt och hållet innan du stoppar in den i kylskåpet”
Man ska självklart inte stoppa in kokheta saker direkt i kylen eftersom det får kylskåpet att behöva arbeta extra mycket för att få ner hela temperaturen inne i kylen – och annan mat i kylen kan skadas av att stå för nära den varma maten. Men du kan samtidigt inte låta maten stå alltför länge framme i rumstemperatur för då hinner bakterier börja bildas i den. Ställ exempelvis kastrullen med den lagade maten i kallt vatten och rör om för att få den att svalna innan du för över innehållet i en burk som stoppas in i kylen.

”Att salta vattnet får pastan att koka snabbare”
Absolut inte, snarare tvärtom. Det är dessutom helt meningslöst att salta livsmedel i vattnet de kokar i, eftersom du häller bort allt vatten efter tillagningen och därför är det svårt att dosera saltmängden (tips från Jamie Oliver). Så bäst är att salta EFTER att du kokat pastan/matvetet/potatisen eller vad det nu är du tillagar. En annan vanlig myt just när det gäller att koka pasta är att man behöver en massiv vattenmängd, vilket är helt onödigt – det räcker gott och väl med att vattnet täcker pastan ifråga.

”Köttet måste marineras långt innan grillning eller ösas om du har en stek, annars blir det torrt”
Vi är många som kämpar med en perfekt söndagskyckling i ugn och går och öser och öser och öser med sky för att kycklingrackaren inte ska bli torr. Eller när vi ska grilla och en del går så långt att de låter köttet ligga i marinad ett helt DYGN innan själva tillagningen. Helt meningslöst, om man får tro stjärnkocken Jan Boris-Möller, som säger att det enda man gör när man öser vid ugnstillagning är att släppa ut värmen från ugnen med jämna mellanrum vilket gör steken saftigare, men då är det bättre (och nyttigare får man tro!) att sänka värmen istället. Jan Boris-Möller säger i samma intervju med Kristianstadsbladet att grillolja inte ”tränger in” i köttet och att om man väger en köttbit, lägger den i marinad ett dygn, torkar av den och lägger den på vägen så väger den MINDRE eftersom man har gjort köttet torrare genom att lägga det i marinad. Han hävdar att man ska lägga på köttet på grillan när det är torrt, för då får man en bättre grillyta och det börjar inte brinna. Marinad och andra smaksättare ska penslas på EFTER grillning.

Tips – så undviker du matförgiftning:
• Tvätta händerna innan matlagning. Var även noga med att tvätta händerna under själva matlagningen om du du växlar mellan olika livsmedel, till exempel kött och sallad eller om du går på toa, eller klappar något husdjur under tiden.
• Diska skärbrädor och redskap noga
• Byt disktrasor ofta – en av de värsta bakteriehärdarna!
• Skilj på råvaror och tillagad mat i kylskåpet
• Ha tillräckligt kallt i kylskåpet. Det ska vara max +8° C, helst kallare. Vissa kylvaror kräver kallare temperaturer (exempelvis köttfärs).
• Frysen ska hålla en temperatur på -18° eller lägre.
• Kyl snabbt ner mat som ska sparas
• Tillaga maten ordentligt (exempelvis kyckling)

Läs även: Olgas råd: Så här planerar du kosten steg för steg

Foto iStockphoto

Källor: www.kristianstad.se/Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Kristianstadsbladet, Shape Magazine Australia

Uppdaterad 25 augusti 2021

Relaterade artiklar