/ Artiklar /

Linfrön – bra eller dåligt/farligt?

Linfrön är ett vanligt förekommande livsmedel i en hälsosam kosthållning. Fröet innehåller många nyttiga ämnen som fibrer, nyttiga fetter och proteiner. Om man ska äta linfrön eller inte har varit ett hett diskuterat ämne senaste tiden efter att Livsmedelsverket gick ut med rekommendationen att man inte ska äta krossade linfrön.

Så vad gäller: krossade linfrön eller hela linfrön?

Förutom nyttiga ämnen innehåller även linfrön ämnet linamarin (ett naturligt växtgift) – ett ämne som i kroppen kan omvandlas till giftig vätecyanid, även kallat blåsyra. När linfröna är krossade blir innehållet i fröet mer tillgängligt för kroppen att ta upp, vilket också ökar upptaget av linamarin. Detta KAN öka risken för negativa hälsoeffekter och därför avråder livsmedelsverket att man äter krossade linfrön.

Hela linfrön passerar kroppen utan att så mycket vätecyanid bildas vilket gör att det i måttliga mängder går bra att äta hela linfrön.

Rekommendation:

 1-2 msk HELA linfrön/dag är riskfritt.

 Undvik krossade linfrön helt. Det finns ännu inte tillräckligt med kunskap att säga hur mycket krossade linfrön som man kan äta utan att det påverkar hälsan negativt därför är rådet att undvika det helt tills det finns underlag för nya rekommendationer.

Hur är det med linfröolja? Linfröolja går bra att använda, halten vätecyanid är mycket låg eftersom det inte är fettlösligt.

Om man tuggar på hela linfrön, är det farligt? När man äter hela linfrön tuggar man bara sönder fröet till viss del och det flesta sväljs hela så detta är inte farligt.

Om man tidigare ätit krossade linfrön, bör man vara orolig då? Nej! Vätecyanid är inget ämne som lagras i kroppen utan det försvinner ur kroppen på några timmar.

Det finns fortfarande krossade linfrön i en del produkter i livsmedelsbutiken, varför? Det saknas forskning och underlag för att förbjuda livsmedelsföretag från att sälja krossade linfrön och produkter med krossade linfrön i, därför finns det kvar i butikerna. Det är i nuläget upp till livsmedelsföretagen att besluta om de ska sälja det eller inte. En del av de stora varumärkena som har tagit bort krossade linfrön helt ur sitt sortiment medan andra varumärken väljer att ha kvar det.

Linfrön är en källa till Omega-3, vad kan man äta istället? Fet fisk (makrill, lax, sill och sardiner), rapsolja och valnötter är några exempel på livsmedel som innehåller Omega-3.

Källor Livsmedelsverket, SvD

Foto iStockphoto

Uppdaterad 6 september 2021

Relaterade artiklar