/ Artiklar /

Kost för nyblivna mammor

Just nu - Prova oss gratis i två veckor!

Är du nybliven mamma? Grattis! Förvirrad kring vad du ska äta? Det är egentligen ganska enkelt: du minns kanske vilka kostråd du fick under graviditeten? Nämligen följande, som även gäller nu:

Mat med högt järninnehåll som kött, fisk och ägg. Även grönsaker som spenat, grönkål och grön sallad. Tänk på att ju grönare en grönsak är, desto mer järn innehåller den, vilket är en bra tumregel att gå efter. Fullkornsprodukter innehåller järn, liksom bananer och persikor.

Folatrik mat som gröna bladgrönsaker, brysselkål, vegetarisk färs av sojaprotein, kokta kikärter och bönor, färska sojabönor, broccoli, nötter och blomkål. (Under graviditeten äter många folsyre-tabletter för att kompensera folatbristen).

Kalciumrik mat som ost och andra mjölkprodukter. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium. Fisk är också en bra kalciumkälla.

Feta fiskar som innehåller fettsyran Omega 3: sardiner, lax, sill, makrill.

Nässlor.

Ovanstående tips gäller även som nybliven mamma, så försök att hålla dig till dessa råd även nu. Det är viktigt att du inte sänker ditt kaloriintag eller minskar ett näringsämne, som exempelvis kolhydrater (som vissa dieter förespråkar).

Om du är vegetarian: Järn finns det gott om i kött, men hur ska du göra om du är vegetarian? Inga problem, järn finns i många vegetariska livsmedel som linfrön, bönor, linser, pumpafrön, quinoa och torkade aprikoser. Och som även nämnt spenat, grönkål och gröna sallader.

Övriga tips:

Ät var tredje timme för att underhålla förbränningen och för att undvika snabbmat, för går det för lång tid mellan måltiderna är det lätt att börja slarva och äta onyttiga saker.

C-vitamin förbättrar järnupptaget, så se till att få i dig ordentligt med C-vitamin, kanske genom att äta citrusfrukter eller att göra gröna smoothies eller färskpressade juicer.

Har du redan barn sedan tidigare som också behöver ”utfodras”? Ge dom köttbullar, men gör köttbullarna själv så har du koll på näringsinnehållet – och så kan ni äta samma köttbullar. Gör en stor laddning som du fryser in. Om barnen vill ha makaroner eller pasta till så kan du göra en kastrull med bulgur åt dig själv som får stå i kylen, som du enkelt kan värma upp sen.

Glöm inte vätskeintaget! Om du ammar så kräver mjölkproduktionen mycket energi men det är extra viktigt att tillföra vätska så att du inte blir uttorkad. Krångla inte till det – vanligt vatten är det du ska dricka. Inga energidrycker eller annat – utan vatten. Helst en liter per dygn.

Foto iStockphoto

Uppdaterad 10 september 2021

Relaterade artiklar