/ Artiklar /

Konsten att äta sig lagom mätt

Vi har alla varit där. Man tänker: ”bara en rad choklad, en brödskiva med smör eller ett av barnens pommes frites”, men ofta slutar det inte där, innan man vet ordet av är chokladkakan uppäten eller vips så slank det ner fem mackor istället för en. Vad är det som gör det så svårt för oss att sluta äta när vi är nöjda?

Maten som vi bara vill ha mer av…

Det är inte all mat som har den där ”kan inte sluta”-inverkan på oss. Ett par morotsstavar räcker gott och 200 g kyckling gör oss mätta och nöjda. Det är något speciellt med mackorna, chokladbitarna och snabbmaten, hemligheten bakom är kombinationen av fett och socker (snabba kolhydrater).

När vi äter något som är fett, sött och kaloririkt så kickar hjärnans belöningssystem igång. Detta är en kvarleva från förr eftersom energirik mat inte var lika lättillgängligt då som den är nu. När vi väl hittade mat som var energirik och åt av den så sände hjärnan ut känslor av välbefinnande vilket förstås gjorde att vi åt mer av denna mat för att kunna klara tuffa förhållanden utan mat därefter. Numera är det väldigt sällan som vi är utan mat en längre period. Mat finns i varje hörn, och det där välbefinnandet kan vi nog alla räcka upp handen på att vi känner när vi äter en nybakad kanelbulle.

Socker i sig ger oss härliga känslorna av välbefinnande, och det är många som hävdar att man kan bli beroende av socker. Men senaste forskningen visar att ”ha-begäret” är ännu starkare när man kombinerar socker med fett. I en intressant forskningsstudie där man tittade på hur råttors aptit påverkades av att äta en sockerdiet v.s en fettdiet så såg man ingen stor skillnad, råttorna slutade att äta när de var mätta och nöjda. Men när de fick en diet med fett och socker kombinerat så small det till ordentligt. Råttorna blev smällfeta och inte ens när råttorna utsattes för elstötar framme vid maten så slutade de att äta av den. (Nu börjar man förstå sitt beteende när man ger sig ut i snöstorm för sin favoritchoklad).

I vår tillvaro av mat i överflöd måste vi finna strategier för att inte äta mer än vad vi förbrukar. Julen har ju helt klart varit en prövning och ett bevis på att det går alldeles utmärkt att trycka i sig 25 knäck efter ett julbord. Så det där med att ”sluta äta när du är nöjd, lyssna på din kropp”-snacket funkar helt klart inte för alla.

Mina bästa tips för att undvika överätning

Det finns mer än en anledning att plocka bort näringsfattig mat så som vit pasta med feta såser, limpmackor med smör och ost, kanelgifflar, kebabrulle. Men om du då tidigare tänkt ”jo men lite kan jag nog ta…” så fick du svaret ovan – inte ens elstängsel kring giffelpaketet verkar ju räcka som hinder.

Ät istället ordentligt med protein som gör dig mätt och nöjd. Tillsammans med fullkornsprodukter, mycket grönsaker och mindre feta mejerier så får du mycket mat på tallriken. Du behöver snarare oroa dig om att inte orka äta upp maten snarare än att du ska äta för mycket.

Glöm inte att dricka tillräckligt med vatten. Ett vanligt misstag är att blanda ihop hunger med törst. Om du har druckit dig otörstig är det mindre risk att du äter för mycket.

När du ätit upp din portion mat och är mätt men ändå är på väg att ta en andra vända – hejda dig och ta en frukt i stället. Att avrunda måltiden med en frukt gör att du känner dig nöjd efteråt. Det är även ett bra tips för dig som vet med dig att sötsuget brukar knacka på din dörr efter huvudmålen.

Låt kastrullerna stå kvar vid spisen. Gör i ordning en lagom portion redan från start och så är det allt du ska äta – punkt slut. No more, no less. Om all mat står framme på bordet är det lätt att sitta och småplocka av maten när du ätit upp och egentligen är mätt. Och det är då som ”fulätandet” sätter igång; en potatis som vi dränker i sås och så vidare…

Ät långsamt! Ni har hört den förut, men den stämmer fortfarande. Slänger du i dig maten hinner inte kroppen märka att du blir mätt. Och om vi någon gång ska lyckas med det där ”lyssna på din kropp-ätandet” så behöver det finnas lite tid att känna efter.

Ät regelbundet! Även detta en gammal goding när det kommer till bra mat. Men äter vi regelbundet så blir vi aldrig sådär döhungriga och tappar allt vårt rationella tänkande. Det är när du skippat eftermiddags-mellanmålet som du skickar i dig fem mackor innan middagen, när du bara hade tänkt ta en.

Foto iStockphoto

Uppdaterad 6 september 2021

Relaterade artiklar