/ Artiklar /

Konstant hungrig? Detta kan vara skälet

Känner du dig hungrig nästan jämt? Man kan alltid hitta anledningar till varför. Hunger kommer inte av sig självt.

• Hur mycket protein och grönsaker äter du? Dessa mättar mycket bra. Hur ser dina träningspass ut? Intensiva? Man blir hungrigare av det. Om du dessutom lägger till vanliga promenader eller cyklar 8-10 mil per veckan så blir du verkligen hungrigare än vanligt. Från ingen cykling alls till 8-10 mil på en vecka är exempelvis en väldigt stor skillnad. Att kroppen reagerar med att bli hungrig då är fullständigt normalt eftersom det krävs av dig.

• Extra cardio kan vara en fälla: hungern dyker upp när du ökar intensiteten, men även volymen, alltså mängden cardiopass. Risken är stor att du kommer att vilja hetsäta (om du inte redan gör det), på grund av detta får du ångest och sedan vill du träna ännu mer. Och då är du fast. Förstår du nu att det är en fälla?

• Har du mens på G? Otroligt vanlig anledning till hunger.

• Hur mycket sover du? Stressar du? Något annat du gör mer annorlunda än vanligt? Att man äter för lite redan vill jag inte ens nämna, det är en så pass uppenbar anledning till hunger.

Kom ihåg att anledning till träningen inte jämt ska vara ”gå ner i vikt”. Träningen ska göra dig stark både mentalt och fysiskt. Något du kan fortsätta med i olika situationer och inte bara ha som ett projekt med deadlines.

Hur vet du om du är på rätt spår? Testa att inte träna på en vecka – om du fortsätter att äta som du gör utan att öka i vikt så är detta ett bra tecken!

Självklart handlar inte allt om siffror på vågen hit och dit, men om du känner att du behöver träna två timmar per dag för att hela tiden ”gottgöra” det du äter så behöver du troligtvis se över vad du håller på med.

Läs även: Så skapar du en välbalanserad måltid

Foto iStockphoto

Uppdaterad 25 augusti 2021

Relaterade artiklar