/ Artiklar /

Kejsarsnitt-guide, del 2: Emotionell återhämtning

I förra delen om kejsarsnitt pratade jag om kostens påverkan på fysisk återhämtning efter kejsarsnitt. Det är mycket viktigt att supporta kroppens funktioner med rätt sorts kost för att få den tillbaka i balans efter allt man varit med om, både under graviditeten men även efter själva bukoperationen (som kejsarsnitt faktiskt är).

Men det som det pratas ännu mindre om är bearbetning av det som hände: Hur du mår psykiskt kommer att påverka hur du mår fysiskt – för allt hänger ihop.

Det är en sak om du hade ett planerat kejsarsnitt och hade tiden att förbereda dig mentalt, men en annan sak om du gick igenom det helt oplanerat pga avstannade värkar eller att det var bråttom att ta ut barnet.

Visst, barnets hälsa är prio…men du då? Får du dagliga flashbacks av det som hände? Känner du att du har frågor kring det som hände? Eller: vill du helst förtränga allt och aldrig tänka på det?

Det är mycket att tänka på!

Några råd för emotionell återhämtning:

  • Acceptera läget och låt det ta tid. Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam, många innan dig har upplevt det du upplever nu. Det är normalt att känna sig vilsen och besviken.
  • Prata om det! Och gärna så ofta du känner för det. Prata med din partner, din familj, din barnmorska. Alla som kan lyssna utan att döma dig. Det är en mycket viktig process där du sätter orden på dina känslor och upplevelser.
  • Lita på dig själv! Du är en bra mamma till ditt barn, även om förlossningen inte blev som du har tänkt dig.
  • Be om förlossningsjournalen för att kunna läsa om hela processen om du känner att du vill veta mer detaljerat om hur allt gick till och varför.
  • Testa att föra dagbok där du skriver av dig. Skriv ner allt: hur du upplevde förlossningen, vilken del som stör dig mest, hur du känner dig nu, om du är besviken på något eller något, men även vad du är tacksam för. Se upp med känslor som skam, rädsla eller skuldkänslor. Om dessa känslor ständigt dyker upp, behöver du kanske en samtalsterapeut? Sök hjälp hos din MVC och vänta inte för länge.

Foto iStockphoto

Uppdaterad 10 september 2021

Relaterade artiklar