/ Artiklar /

Har du hört talas om specifitet? Den ger dig det du vill

Låt oss prata om specifitet, det innebär att du vill bli bättre på något specifikt: en viss sport, en viss egenskap, få en viss muskel växa osv. Vill du förändra kroppens utseende (som de flesta vill, inte att sticka under stol med)? Då behöver du troligen tänka om när det kommer till hur du tränar idag.

Påståenden som ”huvudsaken är att man rör på sig” och ”den bästa träningen är den som blir av” kommer inte göra dig bättre på något specifikt. Visst, all träning är bra ur hälsoperspektiv. Men all träning förändrar inte kroppsformen så som du vill och om det är ditt mål. Exempelvis om du vill att kroppen ska vara tajtare och ändra dess proportioner så kommer du inte uppnå det med hjälp av enbart viktnedgång. Du förblir du med samma kroppsform som tidigare, fast mindre! Viktnedgång innebär väldigt ofta muskelförlust och särskilt om du har felaktiga strategier för det, det vill säga för lite mat och ingen specifik träning utan du gör bara dina powerwalks och kör spinningsklasser för att bränna är bra (enligt dig) . Detta ger en ännu mindre fast kropp (ok, den blir ännu sladdrigare) – helt tvärtemot det du vill uppnå eftersom du tappar muskelmassa i jakt på snabba resultat på vågen.

Så där står du, kanske ännu mer besviken än innan eftersom du har lagt ner så mycket träning och energi på dina mål.

Svaret blir styrketräning. Inget annat kan förändra din kroppsform som styrketräning.

För att koppla ihop styrketräning och specifitet: träna det du vill forma om. Om du vill ha stora biceps: träna biceps 2–3 ggr/v. Vill du forma om benen, samma sak här: träna benen ofta. Vill du ha rundare rumpa – satsa specifikt på det.

Att träna för att träna och röra på sig för att det är nyttigt eller kul har sin plats, men inte om du vill förändra något specifikt. Kan man satsa på att förändra kroppsformen rent allmänt? Javisst, då behöver du ett styrkeupplägg specifikt för det.

Foto iStockphoto

Uppdaterad 30 augusti 2021

Relaterade artiklar