/ Artiklar /

Hälsosamma stemlan – ett vettigt alternativ till semlan!

Just nu - Prova oss gratis i två veckor!

Enligt ”prognosen” så kommer HÄLFTEN av alla svenskar att äta en semla på fettisdagen och varje år säljs omkring 50 miljoner semlor (!) vilket är en del om man räknar med att det uppskattningsvis även bakas ca 30 miljoner semlor i hemmen. Galet!

Semlan som de flesta äter är bakad på vitt mjöl, vispgrädde, mandelmassa och florsocker. Den klassiska semlan har funnits med oss i cirka hundra år. En normalstor semla brukar innehålla ca 500 kalorier.

Jag tänkte ta tillfället i akt att dela med mig av ett lite hälsosammare recept på semlor som man kan baka hemma eftersom jag vet att det är ett bakverk som uppskattas av många. En semla kan vara god även om den inte innehåller vitt mjöl, mängder av grädde och socker.

Denna semla är sötad med stevia, därav namnet. Så koka en kanna gott kaffe eller ditt favorit-te och ät en av dessa supergoda stemlor, varför inte som mellanmål på eftermiddagen?

Hälsosamma stemlor

Cirka 4 st ”stemlor”

  • 250 g kvarg 0,1 %
  • 1,5 dl havremjöl
  • 20 g proteinpulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk steviaströ eller sötströ

Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Forma 4 bollar utan degen och lägg dem på bakplåtsklädd plåt. Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut och låt bullarna svalna.

stemla 4

Sockerfri mandelmassa

  • 30 g mandelmjöl
  • 1 msk steviaströ eller sötströ
  • 1 msk valfri mjölk
  • 1 nypa kanel
  • 1 nypa kardemumma

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser med en sked tills du får en kletig massa. Låt stå för att dra till sig i cirka 10-15 minuter.

stemla 2

Krämfyllningen (”grädden”)

  • 250 g kvarg 0,1 %
  • 1/2 tsk vaniljpulver utan socker
  • 1 msk steviaströ eller sötströ
  • 4 msk vatten

OBS! Tillsätt vatten utefter behov, en del tycker att det blir för ”rinnigt” med 4 msk, pröva dig fram!

Gör så här: Mixa allt till en slät kräm med en stavmixer. Dela på bullarna när de svalnat. Skär bort toppen så du får ett lock och en botten. Gröp ut ett litet hål i mitten och fyll i mandelmassan. Toppa med krämfyllningen och locket. Mortla eller använd en sked och en skål för att mala lite steviaströ eller sötströ till puder som du kan pudra över dina semlor. Eller toppa med lite krossade nötter.

Stemla 3

Näringsvärde per semla (cirka)
170 kcal
18,5 g protein • 10,7 g kolhydrater • 4,7 g fett

Uppdaterad 6 september 2021

Relaterade artiklar