/ Artiklar /

Fredagsmys? Bryt trenden för hela familjen!

Vi ärver mycket av våra föräldrar, inte bara ögonfärg och längd, utan även vanor och ovanor.

Vilka vanor vill du att dina barn ska ärva från dig?

En sund inställning till mat är något jag gärna vill förmedla vidare till mina barn. En tradition som inte involverar chips på fredag, godis på lördag, fika på söndag, pizza på onsdag och hamburgare efter varje match, typ. Kan ett första steg i att bryta dåliga traditioner och ovanor vara att ta bort ”behovet” att alltid äta chips när man tittar på film på fredag? För det ”behovet” väcks tidigt, och du har möjligheten att göra så att dina barn tänker annorlunda kring detta. För handen på hjärtat, vore det inte skönt om du själv inte hamnat i den fällan från första början?

Vi behöver komma bort från tänket att vi måste unna oss själva och våra barn något ”gott” (läs onyttigt), för veckan har varit lång och jobbet stressigt. Om vi inte serverar chips och godis till filmen så är det nästan lite synd om våra barn, som inte får det alla andra barn får.

Men få till en fredagsrutin där bra snacks står på bordet, och du ska se att de överlever. Och du har lättare att uppnå dina satta mål för din och din familjs hälsa!

Begreppet ”fredagsmys” satte klorna i oss svenskar på riktigt för ca 8 år sedan med en väldigt slående marknadsföring från en chipsleverantör. Traditionen att äta något gott framför TV:n fanns såklart innan dess. Men nu blev det en mer accepterad tradition och något barnen nästan kom hem och krävde, ”för alla andra gör ju så” och dessutom är det lätt att servera chips och godis eftersom det går fort.

Hade våra fredagsvanor (och viktuppgång) sett annorlunda ut om det var frukt- och grönt-bolagen som bad oss äta mer äpplen på fredagar? Det jag tycker är synd är att den lugna stunden på fredagskväll måste förknippas med något onyttigt. Det ska vara en tid då familjen samlas, när barnen njuter av att föräldrarna sitter ner och umgås. Sen kan man gärna äta något gott till det, men måste gott betyda godis och chips? Nej, jag tycker inte det.

Att låta barnen vara delaktiga i beslutet om vad som ska serveras, inhandling och/eller uppläggning av myset gör att det är en mycket större chans att de äter det (oavsett ålder), så uteslut inte dem från planeringen!

Här är mina tips på en mysig och god fredag, som inte tar allt för lång tid, men som ni alla vinner på i längden.

Fryst frukt på glasspinnar

Skär upp banan, mango, ananas, melon eller kiwi i större bitar (som en pingisboll ungefär i storlek) och trä på en glasspinne. Lägg in dem i frysen i ca 1 timme, kortare tid går också bra.

Antingen nöjer man sig med att bara äta fryst frukt som glass eller så smälter man mörk choklad i en skål som man doppar frukten i.

Låter man barnen hjälpa till blir det definitivt kladdigare men de kommer tycka att det är det godaste myset någonsin! Vill man göra det extra festligt kan man strö över lite riven kokos eller krossade nötter.

Smakar som godis, ser ut som godis. 100% hälsosammare!

Exotisk fruktfest

Hör med barnen vilken som är deras favoritfrukt. Vattenmelon kanske, eller ananas, låt det gärna vara lite exotiskt på en fredag. Trä några blåbär på tandpetare som sticker upp ur melonen eller en annan större frukt för att göra det festligare. Ge dem varsin skål med deras favorit.

Fruktspett

Här kan man blanda en lite dyrare mer exotisk frukt med vanliga äpplen, päron, banan och kiwi. Trä dem på grillspett, 2-3 st per person och lägg upp fint på bordet. Ser lika inbjudande ut som godisskålen!

Tapas

Lite plock så man får välja själv! Här kan man blanda det som är mer barnvänligt med vad vi vuxna vill äta, så får alla bestämma själva. Till exempel:

  • Popcorn (egenpoppade i kastrull och sparsamt saltade)
  • Oliver
  • Ostkuber på mager ost
  • Räkor
  • Ostkex, osaltade
  • Körsbärstomater
  • Honungsmelon/vattenmelon
  • Jordgubbar eller andra bär
  • Parmaskinka
  • Naturella nötter

Tortillakex

Ett snabbt snack är tortillakex till dippen eller osten. Pensla fullkornstortilla med olivolja, strö på lite flingsalt, pumpafrön och sesam frön. Sätt in i ugnen på 200 grader i 5-7 minuter. Skär upp tortillan i tårtbitar, det ger ca 8 st.

Grönsaker med dipp

Morötter/selleri/gurkstavar med dipp! Dippförslag: Hummus, gräddfil med kvarg med lite örtsalt och färska kryddor, hemgjord guacamole, salsa.

Grönkålschips

Visst, det här är lite mer för vuxna smaklökar, men man vet aldrig. Ett bra sätt att ladda på med antioxidanter. Skär bort stjälken i mitten av bladen och riv i mindre bitar. Massera in olivolja på bladen och strö lite flingsalt på. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Kikärtssnacks

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda kikärtor (ca 150g) med ca 1 msk olja och lite flingsalt. Lägg kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda först i mitten av ugnen i ca 30 minuter, och sänk därefter värmen till ca 125 grader och grädda i 30-45 minuter till, tills kikärtorna blir knapriga! Rör om då och då!

Av Victoria Strandlund Paetz

Foto iStockphoto, egna

Uppdaterad 30 augusti 2021

Relaterade artiklar