/ Artiklar /

Flygmaten – 10 steg och tips på hur du ska tänka

Högt upp bland molnen sitter man trångt i en metallcylinder med hundratals andra passagerare, andas dålig luft med lågt syre och luftfuktighet med en ökad risk för att bakterier och virus ska ta fäste. Utöver detta spenderar man timmar med minimal fysisk aktivitet konsumerandes en ohälsosam cocktail bestående av bearbetad mat, alkohol, koffein och socker. När man dessutom passerar flera tidszoner blir allt upp och ner och efter 12 timmar i luften så stiger man av och känner det som att man gått 12 rundor mot Mike Tyson. Det är en verklighet för miljontals flygpassagerare världen över men hur behaglig flygresan blir med hänsyn till hur magen mår, hur pigg du är och hur snabbt du återhämtar dig efteråt är mer i din kontroll än vad du kanske tror.

Det minskade trycket i kabinen sätter desto större tryck på kroppen och dess system.  Matsmältningen försämras på hög höjd, maten ligger kvar längre i tarmkanalen, mindre syre transporteras runt i systemet, gaser expanderar och vi blir lätt uttorkade. Detta leder till att vi känner oss trötta, slöa och svullna. Med enkla medel kan du motverka vätskeansamling, optimera förutsättningarna för ett fungerande matsmältningssystem och känna dig lättare, piggare och fräschare!

Likaväl som vi rekommenderar att inte lämna ditt intag till slumpen på hemmaplan gäller samma sak för innan avresa, på flygplatsen, på flyget och väl på plats i turistparadiset eller vad destinationen än må vara. Nyckeln på hemmaplan precis som på resande fot är att ha en plan för sitt intag och som hemma prioritera ett regelbundet och näringsrikt sådant. Genom att vara förberedd och ligga steget före med medtagen vattenflaska, snacks och måltider (om det är ett långflyg) kommer du kunna optimera chanserna för att manövrera bort från de frestelser och lockelser som finns på vägen till eller väl på flygplatsen i form av snabbmatställen och barer. Du kan då bibehålla de rutiner du har till vardags och, om du önskar, undvika den flygplansmat som lämnar dig uppblåst, svullen och trött.

Flygningens 10 budord för att må bättre och återhämta dig snabbare

Ät lätt ombord. Flygplansmaten innehåller tillsatser och konserveringsmedel. Våra smaklökar tenderar att bli mindre känsliga på hög höjd och som ett resultat av detta brukar flygbolagen krydda sin mat kraftigt för att göra den mer tilltalande. Men detta leder till vätskeansamling och svullen mage. De bästa måltiderna på flyg är de lättaste alternativen – fisk, grönsaker, sallader och soppor. Eftersom det inte alltid går att styra över maten som erbjuds på planet är mitt råd att ta med snacks och mat.

Ta med proteinrika snacks samt lättare måltider för längre flygningar. Få i dig livsmedel som innehåller mycket protein. Proteinrika måltider kommer att hålla dig mätt längre så att du inte frestas att knapra på salta snacks under hela flygningen.

Tips på snacks att ta med:

  • Egen blandning med torkad frukt och nötter
  • Kex (osaltade) med nötssmör eller ost
  • Hummus med grönsaksstavar
  • Grötblandning med t.ex. havregryn, chiafrön (be om lite tevatten och vips är gröten klar)
  • Proteinrika muffins så som havremuffins med banan från receptbanken
  • Torkat kött
  • Färsk frukt och bär. Kombinera med en proteinkälla så som kvarg/keso inköpt på flygplatsen. Frukt är en bra källa till vitamin C som stärker immunförsvaret och håller dig återfuktad.

För lite större måltider:

  • Pannkakor – genom att ligga steget före och förbereda någon dag innan kan du ta med och packa ner frysta pannkakor som tinar under tiden och är redo lagom till då det är dags för mat
  • Smörgås/wrap – välj ett proteinrikt pålägg så som ägg, kyckling, hummus eller liknande – undvik kokt ägg med skal för allas trevnad då det lätt luktar skunk; stekt ägg fungerar ofta bättre
  • Sallad – packa i en kylväska och bönpastan, kycklingen/fisken och grönsakerna håller sig fräscha länge

Prioritera en god natts sömn natten innan du reser

Undvik friterad och fet mat, snabba kolhydrater och salt innan och under flygningen. Undvik snabbmatshaken på väg till och väl på flygplatsen, välj en lättare måltid med mycket grönsaker, sallad och magert protein som minskar risken för orolig mage, halsbränna och blodpropp. Nedbrytningen av mättat fett är tuff redan som det är på marknivå och snabba kolhydrater och salt leder till att vi ansamlar vätska. Skippa snabba kolhydrater så som vitt bröd, ris, pasta och nudlar. Mindre snabba kolhydrater resulterar i mindre vätskeansamling och en minskning av den totala mängden mat vilket i sin tur bidrar till mindre uppblåsthet. Hur frestande ett paket chips än må vara, försök att undvika snacks som innehåller mycket salt.

Undvik att stressa. Se vidare till att vara ute i god tid om du planerar för att äta på flygplatsen. Stress är magens värsta fiende och att äta under stress kommer med all säkerhet lämna dig uppsvälld. Märker du att tiden blev knapp, ta med en lätt måltid på planet istället för att slänga i dig maten innan boarding.

Undvik gasbildande mat. Bönor, majs, kikärtor, linser, broccoli, kål och lök är gasbildande. I takt med att trycket minskar i kabinen expanderar gaserna i magen och nedbrytningsprocessen saktar ner vilket lämnar dig uppblåst och med obehag.

Drick mycket vatten. Dagarna som leder fram till avresa – drick mycket vatten och se till så att du är allt annat än uttorkad. Om möjligt, ta med eget vatten ombord, antingen genom att köpa på terminalen eller ta en tom flaska genom säkerhetskontrollen och fyll på vid en vattenfontän på flygplatsen. Regel nummer ett på planet: vatten, vatten och åter vatten. Flygplansluften är mycket torr med så låg fuktighetsnivå som 20%. En bra tumregel är en liter var fjärde timme vilket motsvarar ca ett glas i timmen.

Rör på dig. Det är inte en sport i att se vem som kan sitta stilla längst, snarare tvärt om. Genom ett bra vätskeintag får du en ursäkt att röra på dig. Detta minskar risken för blodpropp och ökar chansen till att magen håller sig i schack.

Undvik alla drycker som är uttorkande eller på annat vis upprör magen. Det betyder inga kolsyrade drycker, alkohol eller koffein. När det gäller vätskor är vattnet alltid bäst. En av de vanligaste orsakerna till att vi såväl som vår mage mår dåligt efter en flygning är uttorkningen, något som alkohol och koffeinhaltiga drycker bidrar till. Detta i kombination med den låga luftfuktigheten resulterar i att vi blir mer mottagliga för att bli sjuka. Alkohol och koffein stör också våra sömnrutiner så om du tänk ta igen dig någon timma för att landa pigg så skippa både kaffet och vinet helt. Då smaklökarna ändå är påverkade genom mindre känslighet för salt och en ökad känslighet för beska kommer vinet och kaffet inte smaka detsamma. Spara hellre det och njut av det väl framme på din destination. Läsk, öl och kolsyrad dryck orsakar också känslan av uppblåsthet. Tänk dig att bubblorna du sväljer är som små ballonger som hamnar i magen och sedan blir större när trycket förändras.

Undvik sockerfritt tuggummi och godis. Sockerfria produkter innehåller ofta konstgjorda sötningsmedel kroppen har svårt att ta hand om. Detta orsakar uppsvälldhet och gaser, och har även en laxerande effekt. Så om du inte vill tillbringa resan inne på flygplanstoaletten bör du kolla innehållsförteckningen innan du stoppar i dig snasket.

Trevlig resa!

Foto iStockphoto

Uppdaterad 25 augusti 2021

Relaterade artiklar