/ Artiklar /

Ditt nya, hållbara kosttänk (och fällorna att se upp för)

För att få resultat så måste du hitta en sorts kosthållning som fungerar i längden, livet ut och oavsett om du är 20 år, 35 eller 50. Oavsett om du äter ute, reser eller hamnar i en situation där du inte kan styra maten överhuvudtaget. Du ska kunna klara dig i alla lägen. Det krävs vissa skills för det.

Titta bara tillbaka på din egen historia: hur länge orkade du hålla en viss kosthållning? Ju striktare du äter desto mer ohållbart blir det i längden. Ju mer ensidig och tråkig mat, desto snabbare blir du less. Ju mer man förbjuder sig själv, desto snabbare kommer det att gå åt skogen. Och! Du kommer aldrig att övervinna hungern.

Hur ser din kost ut idag? Är det något som fattas, tycker du?

Hur ser helgerna ut?

Hur äter du när du stressar? Har tråkigt? När du är ledsen?

Vad gillar du i matväg?

Genom att svara på dessa frågor kan du få en verklig bild av din matsituation idag. Så ta dig tid att tänka genom svaren.

Här kommer mina kosttips till dig, som är enkla att följa och komma ihåg!

Socker
Rätt så enkelt. Undvik sockret aktivt! Jag säger inte ”jaga aktivt” utan börja smått. Eliminera de mest uppenbara söta livsmedlen: godis, kakor, glass, såser, choklad, sylt osv. Att jaga sockret aktivt kan du göra i nästa steg, när du har lärt dig kontrollera det uppenbara sockret.

Snabba kolhydrater
Hit räknas kolhydrater som höjer blodsockret snabbt och som saknar näring. Som exempelvis vitt bröd, vit pasta, pizza, kakor, smaksatta riskakor, läsk. Rätt enkla fällor att identifiera.

Sprit
Om ditt mål är att gå ner i vikt så bör du tänka efter ett par gånger. Sprit innehåller kalorier men det är inte enbart det som är grejen: kroppen väljer att förbränna spriten före fettet – så ha det i åtanke.

Stora portioner
Välj mindre tallrikar framför stora. Det finns studier som visar att folk som äter på stora tallrikar tenderar att äta mer. Ett annat nyttigt tips är att när du serverar maten, låt grytan stå kvar på spisen istället för att placera den på bordet. Servera maten på plats! Man måste då gå hela vägen till köket igen för att fylla på och vi människor är lata. Du undviker att överäta på detta vis.

Snaskande
Se till att bli lagom mätt efter du ätit. Vill du snaska mellan måltiderna så är det tecken på att du inte känner dig nöjd efter din senaste måltid. Det tar lite tid att hitta rätt mängd så få inte panik om det drar ut på tiden och du känner dig sötsugen/hungrig redan efter 2 timmar.

Foto Andreas Lundberg

Uppdaterad 6 september 2021

Relaterade artiklar