/ Artiklar /

Bäckenbotten och löpning

Låt oss prata jogging, tjejer! Jag får jämt, jämt, jämt dessa frågor om löpning. Nu tänkte jag reda ut vad som gäller.

Jogging är en high impact-aktivitet som innebär att båda fötterna kan vara från marken samtidigt. När hälen slår i marken igen, går den fysiska kraften i samband med landningen genom bäckenbotten och sedan till marken igen via de nedre extremiteterna. Denna effekt kan stretcha ut bäckenbottenmuskulaturen och bindvävsstödet runt omkring bäckenbottnen, särskilt om den saknar styrkan att stå emot den effekten.

När det upprepas under längre tid så kan bäckenbotten bli utdragen och försvagad.

Om du REDAN har svag bäkenbotten så bör du avstå från dessa sorts aktiviteter (löpning, hopp osv).

Några tips gällande löpning:

Ändra på löpytorna. Ytor såsom grus, sand och gräs kan hjälpa till att minska påverkan på bäckenbotten (bb) i samband med löpning. Att springa på hårda ytor som asfalt och löpband orsakar högre påverkan på bb.

Minska steglängden. Lång steglängd ökar påverkan på bb. Minska steglängden och håll höfterna ovanför fötterna, så minskar risken för bb-problem.

Höghastighetslöpning kommer att påverka bäckenbotten, sänk hastigheten när det är möjligt.

Reducera distansen. Repetitiva rörelser under lång tid ökar påverkan på bäckenbotten och bindväven, undvik därför långdistans när du kan.

Rätta skor. Rätta löparskor är ett måste för att minska påverkan när man springer. Dessa hjälper till att skydda lederna och vävnader i bäckenet.

Undvik att springa i nedförsbacke. Håll dig till plana ytor när du kan. Nedförsbacke ökar effekten av kroppsvikten på bäckenbotten.

Gå ner i vikt. Vikten av överkroppen och buken överförs direkt till bäckenbotten. Det är därför överviktiga personer löper mycket större risk för bb-skador. Om man är överviktig så ska man vara medveten om att bäckenbotten kommer utsättas för ökad belastning.

Undvik att springa under graviditeten och efter förlossningen. Under graviditeten mjuknar bäckenbottens vävnader och förbereder sig för förlossning. Belastning i form av moderns ökande kroppsvikt och vikten hos det växande barnet ökar risken.

Foto iStockphoto

Uppdaterad 30 augusti 2021

Relaterade artiklar