/ Artiklar /

Att tänka på när du väljer tillbehör: ketchup och majonäs

Just nu exploderar det med nya produkter på marknaden och etiketterna nästan skriker åt oss i affären. Du har säkert sett att det står “proteinberikad”, “osötad”, “utan salt”, “30% mindre socker” och liknande budskap både här och där på ketchupflaskorna. ⁠Men vad betyder alla dessa märkningar och hur ofta stämmer de med vad produkten faktiskt innehåller? Och hur är det då när man jämför fettbaserade produkter som majonnäs? Här gäller det att man har koll själv och faktiskt jämför olika livsmedel mot varandra genom att läsa innehållsförteckningen på baksidan. ⁠Dessutom, om du exempelvis endast kikar på mängden kalorier i en produkt kan du missa att detta livsmedel innehåller extremt mycket salt eller socker, något man också bör ha lite extra koll på.⁠

Generellt är det detta du bör kika efter när du köper ketchup:⁠

– Socker (varav sockerarter): bör ligga på max 5 gram per 100 gram livsmedel (eller lägre mängd)⁠
– Salt: är en bra mängd på cirka 0,5 gram per 100 gram, men bör generellt ligga under 1,1 gram per 100 gram⁠
– Fett: bör vara max 5 gram per 100 gram mättat fett⁠

Detta är generella gränser som kan variera för olika livsmedel, men är en bra måttstock att gå efter. Observera att det är per 100 gram livsmedel och inte per portion. ⁠Utgår man ifrån detta exempel kan man se att just ketchup inte innehåller så stora mängder fett men däremot ofta socker och salt. ⁠

Sedan får man ta allt i beaktning. Hur ofta äter du ketchup och i vilka mängder? Äter du cirka en matsked i månaden spelar det inte så stor roll vilken sorts ketchup du väljer, men äter du ketchup dagligen kanske det är bra att se över innehållet i just den sort du har hemma.⁠ Med detta exempel om ketchup vill vi visa att det kan vara bra att se över innehållet i olika livsmedel när du handlar, men även fundera kring hur ofta du äter det och i vilka mängder: finns det något att vinna genom att testa en annan produkt med lägre mängd socker och salt (eller fett)?

Generellt är det detta du bör kika efter när du köper majonäs:

– Fett: bör vara max 5 gram per 100 gram mättat fett

Om vi utgår från exemplet på bilden ovan kan vi se att majonnäs innehåller en hel del kcal per 100 gram som start och i light-versionen får man i sig hälften så mycket kcal per 100 gram. Tänker man på vikten är detta en viktig del när man väljer livsmedel då 1 gram fett ger dig hela 9 kcal medans kolhydrater och protein endast ger dig 4 kcal per 1 gram.

Det är även en stor skillnad på fettkvalitet då den fullfeta majonnäsen hamnar på 6,2 gram mättat fett och light-versionen endast 2,6 gram.

Mättat fett är ingenting som kroppen behöver få i sig utan kan bildas i kroppen från andra fettsyror som vi äter. Rekommendationerna är att man bör begränsa mängderna mättat fett till max 10% av allt fett vi äter, det är ungefär en tredjedel. Äter man stora mängder mättade fetter och inte så mycket av våra omättade fetter (våra hälsosamma fettsyror) kan detta bidra till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar på sikt. Fett är alltså bra att få i oss men det är också bra att ha koll på vilken sorts fett det faktiskt är.

Allt handlar som vanligt om mängder, äter du en matsked majonnäs någon gång då och då spelar det inte så stor roll vilken sort du väljer, äter du majonnäs varje dag kanske det är bra att välja en annan sort än den fullfeta för att just minska ner mängden mättat fett. Vill man äta fullfet majonnäs av andra anledningar, exempelvis att man kanske tycker att den smakar bättre, så kan man blanda ut majonnäsen med kvarg som tips för att på så sätt få i sig en mindre mängd men behålla samma goda smak.

Foto och illustrationer GettyImages och MammaFitness

Källor från Livsmedelsverket och ”mättat fett” samt Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR 2012

Uppdaterad 25 augusti 2021

Relaterade artiklar