/ Artiklar /

Att tänka på när du förbereder och planerar maten inför en ny vecka

Planering, planering, planering. Ni hör mig tjata om det och ni hör våra kunder berätta om vad som hjälper dem att uppnå sina resultat. Många skyller på tidsbrist och tror att det kommer lösa sig när man väl ställs inför ett par val. Dock brukar det sällan lösa sig av sig självt…

Här är andra tecken på att planeringen fallerar:

  • Du saknar rätt komponenter och ingredienser för att kunna sätta ihop sunda och välbalanserade måltider, istället blir det lätt thaimat eller pizza.
  • Du överäter på kvällen för att komma ikapp ditt kaloriintag (om du har någorlunda koll på det)
  • Du kastar mat varje vecka
  • Du hoppar måltiderna på jobbet för att du inte har något ätbart med dig

Det finns några enkla lösningar för att planeringen ska vara en återkommande aktivitet som faktiskt underlättar och inte stressar. För ju mer stressad du är desto mer kommer planeringen att underlätta, ju mindre tid du har desto mer tacksam blir du för att slippa tänka på vad du ska äta eller inte äta.

Några tips

Du behöver inte lägga en hel helg på matplanering. Mitt bästa tips här att välja två tillfällen per vecka för planering av dina måltider, exempelvis onsdagar och söndagar. Exempel på snabb matlagning: låta råriset/quinoa koka på spisen, tar inte längre än 20 minuter. Under tiden kan du ta fram några sötpotatisar, dela dem i två halvor och förbereda ugnen för att baka dem. Och när du ändå har ugnen på, varför inte slänga in några laxfiléer eller kycklingbröstfiléer i en form? Och medan du har potatisarna i ugnen, passa på att koka ägg. Äggen kan vara en del av mellanmålen eller lunch (t.ex. en stor matig sallad) och kycklingen en del av lunchsmörgåsen.

Ett annat förslag är att skaffa en slow cooker. Du vaknar i princip till en färdig lunchlåda. Och är du smart så lagar du flera luncher åt gånger, det är inte hela världen att du kommer äta 3 likadana luncher under veckan!

Grönsaker då? Nuförtiden är det inget problem, det finns färdighackade (och sköljda!) grönsaker att köpa i vilken mataffär som helst.

Köp burkmat. Tetraförpackade bönor kan vara en räddning när du inte har tillgång till färdigkokta kolhydrater. Öppna vilken bönburk du vill och du har tillgång till näringsrika fiberrika kolhydrater. Det finns även bra bönblandningar där du har olika bönor, majs och salsa (heter Salsa Original).

Annan bra burkmat: makrill i tomatsås, sardiner, tonfisk.

Röror och såser då? Självklart ska du inte behöva äta torr mat! Har du ont om tid för planering, ha detta i ditt hem/på jobbet: hummus, soja, pesto, tapenade, senap, flytande honung, citron/limesaft, ajvar, sardeller och oliver.

Visst, du kan laga egna såser om du så vill, ingen säger något emot det men ibland är det ”good enough” som gäller och inte ”perfekt”.

Annat att tänka på när du förbereder dina måltider

Vissa livsmedel går ihop med varandra, vissa inte .Undvik att blanda salladen med dressingen i förväg. Det kan göra den vattnig. Samma gäller för exempelvis smörgåsar, röror kan göra brödet blaskigt.

Om du har panerat något med kött så kan paneringen bli mjuk efter någon dag i kylskåpet

Om du vet att du ska ha kvarg som mellanmål, undvik att blanda den med t.ex. nötterna i förväg. Nötterna blir mjuka och vi är ute efter krispigheten, eller hur?

Vissa livsmedel går bra att frysa, vissa inte. Pasta, kokta kolhydrater som ris och quinoa, soppor och grytor går utmärkt att frysa.

Grönsaker och frukt fungerar också men kom ihåg att när du tinar upp dem blir de mjukare, så de passar bäst för smoothies och omeletter snarare än för sallader.

Det som inte fungerar bra är keso, creme fraiche, ost, gräddfil, yoghurt. De blir gryniga efter upptiningen.

Foto iStockphoto

Uppdaterad 30 augusti 2021

Relaterade artiklar