/ Artiklar /

Alla har råd att hålla sig i form

Vanliga ”ursäkter” jag brukar få höra från kvinnor (ofta mammor) när det gäller svårigheter att få till regelbunden träning och vettig kost är:

”Jag önskar att jag också hade råd med PT, men det är ju omöjligt med min fjuttiga mammapenning”

”Ekologisk mat och färska grönsaker är så dyrt!”

”Specialkost och sånt funkar kanske för dom med pengar, men i vår familj storhandlar vi och då blir det sånt som alla i familjen gillar och som inte kostar en förmögenhet”

”Det finns andra utgifter jag behöver prioritera än träningskläder, gymkort och ytliga saker”

”McDonald’s är billigt och går snabbt – alla kan inte äta ute på finrestauranger”

Inget gör oss så kreativa och uppfinningsrika som att komma på skäl till att slippa göra ”jobbiga” saker! Tänk om vi lade den energin på att komma på smarta sätt att tackla problemen eller lösa uppgifterna istället?

Sorry, men att ha mycket pengar gör dig automatiskt varken slank eller vältränad. I slutändan handlar det om att lyfta på rumpan av egen maskin (och då menar jag ingen dyr pilates-maskin) och kontrollera vad du stoppar i munnen. Och det, kära medsystrar, är precis lika jobbigt för mig, som för dig som för Jennifer Lopez. Eller – om du hellre vill se det från den ljusa sidan (proaktivt tänkt i så fall!) – lika lätt för mig, som för dig, som för Jennifer Lopez.

Det är lätt att sitta hemma i soffan och vara missunsam och hånfullt fnysa åt att kändisar som har råd att anlita en PT varje vardag. Och visst, det må underlätta att ha någon som visar hur man ska göra sina övningar. En lyx få förunnat. Men in the end of the day är det lik förbannat den som tränar, och inte PT:n, som måste lyfta den där kettlebellsen. 

Nej, allt arbete måste du utföra själv.

Några motargument för dig som tycker att du inte har råd:
• För dyrt med PT? Skit i PT då. Det går att träna på egen hand. Din hälsa står inte och faller med en PT. Hur osannolikt det än må låta så fanns det vältränade människor även innan personliga tränare ”uppfanns”. Här nedan får du lite hjälp:

Läs mer: Börja med basövningarna som tar dig dit du vill

• För dyrt med gymkort? Träna hemma istället. Eller utomhus. Det finns idag flera coola utomhusgym runtom i Sverige där du kan träna hela kroppen. Helt gratis.

• Inte råd att köpa lyxig gymutrustning hem? Avlastande gummiband och din egen kroppsvikt kommer du långt med! Övningarna hittar du i Olgas böcker. Eller testa någon av nedanstående:

• Dyrt att hålla sig i form? Vet du hur dyrt det kan bli av att INTE vara i form? Försämrad hälsa kan på sikt leda till förlorad arbetsinkomst pga sjukskrivning för att ta ett exempel. Och även om det låter långsökt så säger jag bara tandläkarräkning…

• Hälsosam mat är dyr, tycker du? Jämfört med vad? Hur mycket pengar tror du att ett hushåll lägger på läsk, glass, saft, kakor, kex, godis, halvfabrikat och helfabrikat per månad då?

• Hälsosam mat behöver inte vara svindyra, kallpressade juicer för 89 kronor flaskan eller trendiga organic food-alternativ. Hälsosam mat är okomplicerade (och prisvärda) råvaror som kyckling, fisk, ägg, kvarg, bönor, broccoli, potatis (finns knappt något livsmedel som är billigare än potatis!), med mera. Läs artikeln nedan för mer inspiration:

• Även på McDonald’s och Max (välj Delifresh-måltiderna) finns idag hälsosammare alternativ som är billiga. Och vissa kaloririka tillbehör kan du välja bort, som pommes frites, dipsås, eller läsk, om du nu nödvändigtvis måste äta på snabbmatskedjor.

• Du behöver inte nya, dyra träningsplagg för att motionera. En gammal T-shirt eller linne och vanliga tights eller mjukisbyxor duger långt! Tränar du hemma kan du gott vara naken för all del. Däremot kan du på sikt behöva investera i ett par bra skor som är anpassade för den träningsaktiviteten du vill utföra (löpning, cirkelgympass, bootcamp utomhus eller liknande). En rejäl sport-behå är också skönt stöd för bysten. That’s it. Jämför det med hur många hundralappar och tusenlappar du lagt på otaliga H&M-toppar genom åren…

• Tycker du att färska grönsaker är i dyraste laget? Köp frysta!

• Dyrt med ekologisk mat? Det är inget krav att välja ekologiskt för en hälsosammare livsstil, även om det är det bästa alternativet. Samtidigt är allt relativt. Prisskillnaden på ekologisk mat jämfört med ”vanlig” mat är några kronor per portion. Några kronor. Jämför detta med vad du lägger på att surfa, att tanka bilen, alkohol mm.

Om du inte vill addera ytterligare en kostnad i ditt liv för exempelvis träning, finns det inget du kan ta bort då, från din nuvarande livsstil?

Här ska du få några räkneexempel: 

  • Sälja bilen och åka kommunalt istället: besparing på cirka 3000 kr i månaden (generellt räknat förstås, beroende på bilmodell, bränsleförbrukning, skatt, värdeminskning osv) = Räcker till flera månader med MammaFitness medlemskap! Och då får du även pengar över till lite nya träningsplagg.
  • Sluta röka: besparing på cirka 700 kr/månaden (beroende på hur mkt du röker givetvis, men detta är ca 3 paket i veckan)
  • Sälj gamla kläder! Är du nybliven mamma har du kanske lite gamla gravidplagg du vill bli av med? Arrangera en loppis, eller sälj sakerna på Tradera eller Blocket. Var inte för girig utan sänk hellre priset så att du blir av med grejerna och sälj mer saker istället! Du kan tjäna uppemot 5000 kr på detta! = Årskort på gym, några PT-sessioner och pengar över till färska, ekologiska grönsaker…
  • 1 st takeaway-latte om dagen: 700 kr/mån (om du köper en varje vardag) = Hemmaträningsredskap som du kan använda även på resan.
  • Äta luncher ute på lunchställen: 2000 kr/mån (lågt räknat!) = Gymkort finansierat med råge och även pengar över till att köpa bra och näringsriktig mat som du kan göra storkok av och förbereda nyttiga lunchlådor att ta med till jobbet.
Personlig träning och kostrådgivning
Uppdaterad 14 januari 2022

Relaterade artiklar