/ Artiklar /

9 tips på hur du slutar räkna kalorier

Ska man räkna kalorier livet ut? Nej. Det är varken praktiskt eller nödvändigt. Det jag däremot ofta pratar om är att vara kalorimedveten.

Vad betyder det och hur gör man?

1. Att logga sin mat kan vara ett mycket effektivt redskap om man vill uppnå vissa mål: tappa lite fett, bygga muskler eller slippa gå hungrig.

2. Att hela tiden logga det man äter kan vara för tidskrävande eller opraktiskt. Därför behöver du lära dig skillnad mellan riktig hunger och falsk hunger, när du vill äta för att du har tråkigt eller är stressad.

Men du kan inte lära dig nr 2 om du inte lärt dig nr 1. Så är det.

Problemet är att många försöker låta bli regga när det är som stressigast, det vill säga när det passar som minst… Och på grund av stress (som vi alla har erfarenhet av!) gör man felaktiga matval eller äter för mycket eller börjar hoppa över måltider för att komma ikapp på kvällen. Det är under sådana omständigheter många tappar struktur och rutiner kring maten.

För att göra övergången lättare från att räkna kalorier till att äta intuitivt, kommer några tips från mig!

  1. Räkna och registrera det du äter ett tag för att lära dig hur mycket mat du behöver
  2. Lär dig vad som är vad: proteiner, kolhydrater och fetter
  3. Gör matlagning okomplicerad! Du behöver inte 38 000 olika livsmedel för att klara dig… Du behöver kanske 10-15 recept för att klara dig utmärkt och få i dig allt du behöver näringsmässigt. Välj 5 proteinkällor, 5 kolhydratkällor, 5 fettkällor som du varierar mellan.
  4. Lär dig hur mycket protein du behöver. Låt oss säga att det är 120 g/dag (din vikt x 1,8-2). Dela dessa 120 g med det antal måltider du äter per dag. Äter du 5 ggr/dag så behöver du ca 25 g protein per måltid. Lär dig nu var dessa 25 g finns. Det är ca 2,5 dl keso/kvarg eller 100 g kycklingfilé eller 125 g lax eller 3 ägg. Bara som exempel! Här fick du förresten exempel på 4 proteinkällor som du kan använda dig av.
  5. Undvik att äta intuitivt när du har det som stressigast, hellre när det är lugnt och fint
  6. Börja inte med att gissa alla måltider på en gång. Välj ett par stycken och utöka allteftersom!
  7. Fortsätt utvärdera framstegen och känslan. Är du mätt? Hungrig redan efter en timme? hur är det med vikten? Styrkan? Energin?
  8. Målet med utvärderingen är att tolka kroppens signaler och att du börjar lita mer på dig själv
  9. Återgå till kaloriräkningen då och då, bara för att stämma av att du är på god väg mot dina mål!

Foto iStockphoto

Uppdaterad 30 augusti 2021

Relaterade artiklar