/ Artiklar /

7 smarta tips: Så får du i dig protein

Det tycks inte vara några problem idag att få i sig tillräckligt med protein, men verkligheten ser annorlunda ut. Vi på MammaFitness coachar hundratals kunder varje vecka och det ger oss enorma erfarenheter och fakta om verkligheten utan att vi behöver gissa oss till något.

Varför du behöver protein om du tränar kan du läsa mer om här.

Kort handlar det om att dina behov helt enkelt ser annorlunda ut i jämförelse med en som sitter still eller bantar. Du behöver protein för att bygga muskler men också för att behålla de muskler du redan har, att tappa dem är det sista du vill!

Jag ska ge dig tips på hur du ska tänka kring proteinintaget och hur du kan öka på det i fall du har problem med att komma upp till en viss nivå. För att underlätta för dig, tänk: din vikt x 1,8–2 /g. Väger du 70 kg så ska du ligga på ca 140 g protein per dag.

Mina tips:

Slow cooker. Har du ont om tid är denna kastrull en räddning! Den sköter sig själv medan du sover.

Jag brukar göra så här: jag lägger frysta kycklingfiléer i slow cookern på kvällen och går och lägger mig. Vaknar på morgonen och har 5-6 st kycklingfiléer som jag kan krydda hur jag vill och äta ihop med valda kolhydrater och grönsaker, ha dem i omeletter, på smörgåsen eller äta kycklingen som den är om det behövs (jag skäms inte för något!)

Grilla. Även om det känns som att grillsäsongen officiellt är över (säger vem?) så kan du ändå fortsätta grilla!

Förslag på proteiner att grilla: spett på olika köttsorter, lax, korv med hög kötthalt. Du kan frysa en del av det och ta fram när du behöver det.

Måltidsplanering. Jag brukar säga att du inte kan underäta (eller överäta för den delen) om du planerar det du ska äta i förväg. Jag pratar inte flera dagar eller veckor men åtminstone en dag. Bygg dina måltider kring proteinet, lägg det först på tallriken och fyll sen på med grönsaker och kolhydrater.

Proteintillskott. Inte det optimala men perfekt efter ett träningspass eller som mellanmål. Lätt att ta med, bara blanda med vatten eller med t.ex. kvarg!

Större portioner av protein. Har du svårt att få i dig protein, ät mer protein per måltid helt enkelt! Tänk på magra proteinkällor för då slipper du att få i dig onödiga kalorier på köpet.

Registrera proteinintaget. Låter enkelt men också effektivt, då vet du exakt hur mycket du stoppar i dig.

Foto iStockphoto

Uppdaterad 30 augusti 2021

Relaterade artiklar