/ Artiklar /

11 livsmedel som är överraskande bra att äta (nr 3 hade vi ingen aning om!)

Vi får hela tiden lära oss vad vi INTE ska äta, i tid och otid. Och de flesta har väl koll på att kvarg, broccoli, lax och kyckling är bra. Men det finns livsmedel (som du kanske inte tänker på i första läget) som faktiskt kan göra mera nytta än du tror. Här listar vi några av dessa outsiders, som du kanske redan får i dig lite då och då (och då behöver du inte ha dåligt samvete över det!):

1 Kaffe. Enligt studier från Harvard School of Public Health, så finns det ett samband mellan människor som dricker mycket kaffe och en lägre risk att drabbas av Parkinsons sjukdom och diabetes typ 2.

Läs även: Detta bör du dricka (och det här kan du hoppa över)

2 Pepparot. För de allra flesta är pepparoten den där löjligt starka kryddan som man har vid sidan om, men visste du att pepparot kommer från samma ”familj” som broccoli och brysselkål? Pepparot innehåller (precis som broccoli) en ansenlig mängd glukosinolater (en sorts arom/svavelliknande ämnen), som omvandlas till kemiska ämnen som kallas för isotiocyanater då vi äter dem, som skyddar oss mot fetma, diabetes typ 2, hjärt/kärlsjukdomar och är även bra för vår ämnesomsättning. Glukosinolaterna hjälper även till med matsmältning, hjälper leverns funktion och kan även stävja uppkomst av vissa cancertumörer, enligt en studie gjord av University of Illinois. Så fram med rivjärnet och strö lite pepparot över nästa måltid! Supergott och ger sting åt exempelvis grillat kött, eller i sallader, ovanpå ugnsstekt potatis mm.

Läs även: 23 knep att smyga in mer grönt i kosten

3 Cheddarost.Visste du att en liten kub av cheddar efter en måltid, neutraliserar syrorna i din mun och ökar din salivproduktion? Cheddarost kan faktiskt hjälpa dina tänder och munhälsa genom att hjälpa till att ”städa bort” mat från din mun! Osten ger dig även 25 % av ditt dagliga behov av kalcium. Den innehåller även mycket zink, vilket kan boosta immunförsvaret och hjälper kroppen att upprätthålla en hälsosam hy, friska tänder och skelett. Men – precis som många andra ostsorter – så innehåller cheddar mycket fett och en hel del kalorier, så du måste därför äta det med måtta.

4 Rödvin. Njuter du av ett glas rödpang på lördagkvällarna? Fortsätt med det! Moderata mängder rödvin innehåller faktiskt en del hälsofördelar, som exempelvis att det höjer dina goda kolesterolvärden och hindrar blodet från att koagulera och förtjockas i artärerna. Rött vin är även rikt på resveratrol, antioxidanterna som säljs hjälpa till att förebygga skador i cellerna. Det finns även studier som hävdar att rödvin kan sänka riskerna för hjärt-/kärlsjukdomar.

Läs även: ”Kan man träna bakis?” + andra frågor om alkohol och träning

5 Potatis. När potatisen inte är dränkt i olja, friterad eller täckt av majonnäs, så är potatis verkligen nyttigt för oss. Potatis är mättande, trots att de innehåller förhållandevis få kalorier och de är fulladdade med fettförbrännande kolhydrater. När du kokar, steker eller kyler ner potatis så skapas en stärkelse som fungerar som en sorts fibrer kroppen inte kan absorbera. Detta gör att du ”fylls upp” och känner en behaglig mättnad. Dessutom så triggar detta kroppen att förbränna ännu mer fett.

Läs även: 9 livsviktiga skäl till att äta kolhydrater

6 Fläskkött. Man talar ofta om nötköttets fördelar i kostsammanhang. Men faktum är att fläskkött är ett kalorisnålt, superbra alternativ som är rikt på vitamin B3, B6, B1 och zink. Det innehåller även mycket kolin, som förbättrar minnet och binjurarnas/hjärtats funktion samt biotin som är bra för nedbrytning av energireserven glykogen.

7 Ostron. Det här slemmiga skaldjuret är fulladdat med nyttigheter som vitamin B12, koppar, järn, zink och selen. Just selen är bra för många saker; cellernas syreförsörjning, ämnesomsättningen, immunförsvaret.

8 Sojabönor. I dessa sköna bönor finner vi massor av bra saker för vår hälsa, som exempelvis vitamin B1 och B2, järn, enkelomättade fetter, magnesium (mumma för ämnesomsättningen, benstommen, muskler och nerver), fosfor (en mineral som stärker ben och tänder), lösliga och olösliga fibrer, Omega 3-fettsyror och protein. Sojabönor är en fantastisk proteinkälla för vegetarianer (och även köttätare!).

Läs även: Proteinrika livsmedel för vegetarianer (och även köttätare)

9 Hummer. Kungen av skaldjur innehåller koppar, selen och zink. Dessutom en hel del pantotensyra (även känt som vitamin B5) som är toppen för förbränning av kolhydrater och aminosyror, men som spelar sin största roll i samband med fettomsättningen. Vissa anser att vitamin B5 är ett bra tillskott för just idrottsprestationer, men vi misstänker att du behöver äta rejält mycket hummer för att det ska ge någon märkbar effekt. Nyttigt – och gott – är det hursomhelst, bara 86 kcal för 100 gram (0% kolhydrater, 1,9 g fett, 16,9 g protein).

10 Nötlever. Bombat med järn, A-vitamin, biotin, kolin, vitamin B12, B6, B3 (även känt som niacin), krom, koppar och fosfor. Ska vi fortsätta? Jo, just ja – rikt på protein (20 g på 100 g), fettsnålt (bara 127 kcal för 100 g) – what’s not to like? Well, det kan ju vara konsistensen som spökar. Och kanske även smaken…? Men många gillar ändå lever, testa om det är något för dig!

11 Kefir. Mytomspunnen för sina hälsoeffekter och det är inte för inte som man länge marknadsförde Kefir med 100-åriga gubbar och gummor som hävdade att de druckit Kefir större delen av sitt liv. Kefir är fullt av nyttiga mjölksyrebakterier som håller magen och kroppen i trim och stärker vårt immunförsvar. Kefir innehåller bara 60 kalorier för 100 g (mindre än Lindahls 0,2-procentiga kvarg!), är fettsnålt och fullt av kalcium, fosfor, vitamin B12 (även kallat för riboflavin) och jod. Just mineralen jod sägs vara särskilt bra för förbränning och sköldkörtelns hormontillverkning. Eftersom kefir kan minska uppblåst mage så rekommenderas det ofta för kvinnor med IBS-symptom.

Läs även: Hantera din IBS-mage med FODMAP

Källa: Forbes, Kurera

Foto iStockphoto

Uppdaterad 25 augusti 2021

Relaterade artiklar